Те, що  у  так званих ДНР і ЛНР вже активно проводять економічні «реформи», суть яких зводиться до друкування фальшивих купюр гривень, підтверджують місцеві високопосадовці. Про це повідомляє голова Луганської обласної держадміністрації Геннадій Москаль.

«УК» нещодавно писав, що деякі члени громадської організації «Права справа» два тижні тому бачили, як у Луганськ завозили обладнання для друку фальшивок.

І от, як кажуть, дитя народилося. Чим же відрізняються справжні гривні від підробок?

Щоб зрозуміти це, достатньо подивитися на інфографіку, підготовлену Укрінформом. А від редакції додамо: якщо ви не маєте ультрафіолетового сканера (який зазвичай є у магазинах, банках та інших установах), то перевірити купюру можна кількома простими способами.

Так, якщо в одній пачці гривень виявиться дві банкноти з однаковими номерами, то одна з купюр — підробна. Крім того, у фальшивки, як правило, папір тонший. До того ж, якщо зігнути купюру навпіл, а потім різко випрямити, можна дізнатися про її походження: звичайний папір розірветься, а спеціальний банкнотний — видасть специфічний звук. Ну й нарешті мокрим пальцем проведіть по купюрі. Якщо фарба на ній трохи зітреться, то, безперечно, це фальшивка.

Також хочеться дати ще одну корисну пораду. Споживачам не слід забувати, що гратися фальшивками дуже небезпечно. Міністерство внутрішніх справ нагадує, що в разі використання несправжніх гривень, ви можете потрапити під кримінальну відповідальність. Тож якщо ваше пильне око розгледіло, фальшиву купюру, негайно йдіть на експертизу в банк або взагалі розірвіть чи спаліть її. А найкраще — будьте пильними, щоб не потрапити на гачок шахраїв.