ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд створить умови для збільшення в українських господарствах поголів’я великої рогатої худоби 
 

 

За кілька останніх років в Україні значно скоротилося виробництво у деяких сегментах тваринництва. Зокрема, це стосується яловичини, ситуація з якою, за словами деяких експертів, катастрофічна. Передусім це пов’язано із зростаючою динамікою забою худоби населенням, не досить сприятливими умовами для створення нових профільних сільських господарств, а також незацікавленістю інвесторів укладати гроші в галузь.

«За роки незалежності поголів’я великої рогатої худоби в Україні скоротилося майже в шість разів! 4,5 млн голів для країни з населенням 46 млн людей — це вкрай мало. Тому і яловичина, і молоко коштують надто дорого для гаманців більшості українців», — зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

За його словами, у м’ясному раціоні українців яловичина становить тільки 18% замість рекомендованих медициною 40%. А споживання молока майже наполовину менше від норм. «Отже, це речі, які безпосередньо впливають на якість життя і здоров’я наших людей», — наголосив глава уряду.

 

Паралельними напрямками

Микола Азаров повідомив, що протягом останнього часу провів кілька нарад з профільними фахівцями та учасниками ринку, на яких обговорювалося питання збільшення виробництва яловичини та молока. Після ретельного аналізу отриманої інформації зроблено кілька висновків.

По-перше, є підстави для серйозного занепокоєння та незадоволення роботою профільного міністерства та деяких обласних адміністрацій. По-друге, альтернативи розвитку вітчизняного виробництва продукції тваринництва немає. По-третє, за певних умов Україна може досить швидко зайняти провідну роль на світових ринках продукції тваринництва. Щоправда, за словами деяких експертів, це не стосується яловичини, адже у цьому сегменті вкрай важко конкурувати з країнами Південної Америки. 

Проте, головним тут є яловичина не на зовнішніх ринках, а на внутрішньому. «Всі, з ким я проводив наради і консультувався, свідомі того, що поголів’я великої рогатої худоби у нас недостатнє, а відновити його до рівня, необхідного для забезпечення внутрішнього ринку, можна лише за 5—7 років», — зазначив Микола Азаров.

За його словами, проблема полягає в тому, що за 20 років відбулися зміни в структурі виробництва м’яса та молока. Якщо на початку 1990-х значну частину цієї продукції виробляли великотоварні сільгосппідприємства, то нині основний виробник — домашні господарства. Тож необхідно віднайти гармонійну модель підтримки та розвитку обох видів виробництв. «Два технологічні уклади — великотоварний та індивідуальний — на цьому етапі не можна протиставляти. Рухатися треба паралельними напрямами: створювати стимули для інвесторів у великотоварному виробництві і водночас дотувати виробництво молока в селянських господарствах», — підкреслив глава уряду.

За 5 — 7 років уряд планує повністю забезпечити внутрішній ринок українською яловичиною.
Фото Андрія МОСІЄНКА

Як зацікавити інвестора…

Якщо говорити про великотоварне виробництво, то під час минулої наради представники громадських організацій та експерти м’ясо-молочної галузі порадили Прем’єру запровадити для таких підприємств податкові пільги, розробити механізми дешевого кредитування, створити логістичну систему та спростити виробникові доступ на внутрішній ринок збуту, розбудувати елеваторну інфраструктуру, що опосередковано має відношення до забезпечення господарств комбікормами.

Крім того, необхідно вдосконалити механізм державної допомоги для тих, хто має намір збудувати нову ферму чи реконструювати стару. У цьому контексті Микола Азаров звернув увагу урядовців на те, що механізми дотацій не спрацювали на розвиток саме виробництва. «Минулого року збудували значно більше, ніж за попередні роки: 26 молочнотоварних ферм. Але це збільшення поголів’я лише на 20 тис. Поточного року планується збудувати вдвічі більше: 40 ферм. А нам необхідно щорічно додавати в десять разів більше: по 200—300 тис. голів худоби», — наголосив глава уряду.

…I допомогти селянину

Разом з тим значної підтримки потребують селянські господарства. За словами Прем’єра, отелення в домашніх господарствах щороку приносить до 2 млн голів. Проте практично всі телята йдуть під ніж, бо без підтримки господарям украй важко та збитково утримувати таке поголів’я. «Зрозуміло, корови, яких тримають люди, не такі продуктивні, як сьогодні вважається за потрібне. Якість молока часто не відповідає нормам. Але воно є. І, власне, господарі цих корів годують країну. Якщо про них забути і десять років будувати комплекси, вийде як в анекдоті: «А по дорозі до світлого майбутнього годувати ніхто не обіцяв», — сказав Микола Азаров.

Він зазначив, що експерти пропонують запровадити прямі дотації на виробництво молока в селянських господарствах, де є до 5 корів та стимулювати господарів дорощувати теличок і бичків до товарних кондицій. «Важелі є: і здешевлення кормів, і премія за відгодівлю до певного віку чи ваги, і премія за продуктивність корів та якість молока. Весь цей арсенал треба гнучко використовувати», — наголосив глава уряду.

Прем’єр також зауважив, що для багатьох селян корова — це основний дохід, а іноді — єдине джерело існування. «Скорочення поголів’я у населення — це не тільки економічна, а й соціальна, якщо хочете, гуманітарна катастрофа для окремих сіл. Ми і так щороку втрачаємо в середньому 15 сіл», — наголосив глава уряду.

Говорячи про гармонізацію двох названих видів господарств, Микола Азаров зазначив, що успішний шлях у цьому напрямку — розгортання масового кооперативного руху. «Нам треба стимулювати створення кооперативів виробничих, переробних, обслуговуючих, споживчих. Кооперація здатна вирішити завдання, які одному не завжди під силу: придбати генетично якісне поголів’я, дешевше купити комбікорми і дешевше їх доставити на подвір’я, заготовити сіно, придбати обладнання для міні-ферм, провести воду, обладнати кооперативні молочарні і кооперативні молокопереробні виробництва, надати ветеринарну підтримку тощо», — підкреслив Прем’єр.

Це пропонують люди

Насамкінець Микола Азаров повідомив, що Мінагропроду доручено узагальнити всі консультативні напрацювання і протягом тижня внести на розгляд уряду прості і дієві рішення: скільки доплачувати селянину, щоб він не пускав телят під ніж; скільки доплачувати за літр молока визначеної якості, щоб було вигідно тримати корову; як зупинити несправедливу наживу перекупників і переробників; як стимулювати відновлення вітчизняної племінної справи; як стимулювати виробництво доступних за ціною комбікормів тощо.

«Хочу підкреслити: всі названі пропозиції та ідеї — не кабінетні вигадки. Все це пропонують люди, як кажуть, «від землі». Практики, для кого виробництво м’яса та молока — це справа життя. Треба чути людей. І знаходити рішення», — резюмував Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (проект Закону);

♦ Про призначення державних стипендій видатним діячам фізичної культури і спорту (проект указу Президента);

♦ Про внесення зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 р. № 179 (щодо зменшення мінімальної ціни на цукор у період до 1 вересня 2012 року) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про заходи з підготовки та відзначення 67-ї річниці  Перемоги у Великій Вітчизняній війні1941—1945 років (розпорядження уряду).