Рихтувальник кузовів, муляр, бухгалтер, інженер з ремонту — ці вакансії із заробітною платою 15 тисяч гривень на місяць є на підприємствах Рівного та Рівненського району. Є й такі пропозиції: токар та електрозварник — 12 тисяч, слюсар та швачка — 10.

Чи ж варто відриватися від сім’ї й прямувати за кордон, щоб працювати там почасти в далеко не найкращих умовах по 12—14 годин на добу? Над цим запропонували замислитися жителям Олександрійської об’єднаної тергромади фахівці Рівненської районної філії обласного центру зайнятості.

— Ми приїхали, щоб зорієнтувати вас у можливостях працевлаштування і перенавчання в Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, — каже директор філії Петро Левчук. — Тут навчають за 65 ліцензованими професіями. Роботодавці пропонують чимало вакансій, частина з них — на території вашої громади, частина — в Рівному, до якого від вас рукою подати. До того ж, власники підприємств відкривають безкоштовні маршрути для довозу на роботу і з роботи, забезпечують пільговим харчуванням і повним пакетом соціальних послуг. Як-от меблева фабрика «Морган Феніче», яка працює виключно для меблевого велета IKEA, що вже наступного року прийде в Україну. Тож і кількість працівників планують подвоїти.

Для тих, хто має статус безробітного, і всіх, хто побажав, тут-таки організували екскурсію до Олександрійського відділення центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Тут, поряд із домом, можна здобути 27 професій, серед яких токар, електрогазозварник, кравець, швачка, слюсарі з ремонту автомобілів — саме ті, яких потребує ринок праці й де роботодавці платять по 12—15 тисяч гривень.

Учорашня вчителька зі Здолбунівського району Лідія Романишина освоює професію кравчині: таке ремесло, каже, за плечима не носити. А її колега з Рівненського району Олександр Савчук пильно придивляється до роботи групи токарів, яка щойно сформувалася: чому б не спробувати долучитися?

Навчають тут і за конкретними замовленнями роботодавців, коригуючи навчальні плани.

Навчається група кравців. Фото автора

— Стримує нашу роботу хіба те, що в Україні й досі немає закону про навчання та перенавчання дорослого населення, — розставляє акценти директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — І навіть попри це в наших навчальних закладах здобути професію й отримати відповідне свідоцтво державного зразка можна набагато швидше, ніж у закладах освіти. Відповідно до концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти, яку у вересні схвалив Кабінет Міністрів, Рівненщина — пілотна область, де запроваджують цю форму. Починаємо із професій токаря та електрозварника у грудні в Олександрійському відділенні ЦПТО. Передбачено участь роботодавця у здобутті професії через поєднання теорії із практикою тричі на тиждень на тому підприємстві, яке потребує саме цих фахівців.

А для тих, хто прийде на ринок праці у майбутньому, проводять професійну діагностику. Старшокласники Олександрійської ЗОШ І—ІІІ ступенів залюбки відповідали на запитання психологічних тестів: кожному цікаво, яка професія найбільше відповідає його психотипу.

— Це зовсім не обов’язково вища освіта, яку батьки чомусь ставили за самоціль останніми роками, — каже Петро Левчук. — Тепер власники дипломів менеджерів, економістів та юристів приходять у службу зайнятості, щоб перевчитися на кравців чи токарів. Тому цей навчальний рік ми визначили для себе як рік активної професійної орієнтації: зустрінемося зі старшокласниками в усіх 53 школах району, запросимо батьків, слово яких далеко не останнє у життєвому виборі їхніх дітей.

Одне слово, служба зайнятості Рівненщини йде не лише до безробітних з офіційним статусом — свої можливості вона активно доносить до всіх жителів. Адже незайнятих земляків насправді в рази більше: приховане безробіття, на жаль, все ще процвітає. А люди не завжди замислюються, як жити без жодних соціальних гарантій у старості.