СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ 

Що робить влада для громади

Минулими вихідними в Україні відзначили День навколишнього середовища. «УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі, з якими питаннями щодо охорони довкілля звертаються люди.

 З 1 січня по 19 квітня 2012 року порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість звернень з проблем охорони довкілля збільшилась на 46,8% (298 звернень проти 203 у 2011 році). Найбільше нині екологія турбує донеччан (54, 18,1%), жителів Дніпропетровської (45, 15,1%), Харківської (25, 8,4%), Київської (16, 5,4%) областей та столиці (45, 15,1%).

Головною причиною забруднення довкілля громадяни називали виробничу діяльність підприємств і недотримання ними норм утилізації відходів. Актуальні також вирубування дерев (97 звернень) і забруднення повітря (90 звернень).

Від початку 2012 року надійшло 26 звернень (або 8,7% загальної кількості звернень з питань довкілля) про забруднення Чорного й Азовського морів, річок Дунаю, Кісви, Тиси, Інгульця, а також озер.

Незаконне вирубування дерев — гостра проблема охорони довкілля. Фото з сайту vladivostok.russiaregijnpress.ru 

Звертаючись до урядової «гарячої лінії», заявники виступають як громадські контролери й додатково спонукають органи державної влади проводити перевірки щодо дотримання підприємствами та громадянами екологічного законодавства.

Так, жителька Коростеня, що на Житомирщині, поінформувала, що ПрАТ «Коростенський завод МДФ» зливає відходи у місцеві водойми. Через це постійно хворіють жителі та гине риба. Державна екологічна інспекція у Житомирській області відповіла, що справді підприємство скидає господарсько-побутові та виробничі відходи без попередньої очистки. Також зафіксовано перевищення дозволених величин вмісту забруднюючих речовин у його викидах. За невиконання рішення головдержінспектора з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області про тимчасову заборону експлуатації ПрАТ «Коростенський завод МДФ» Державна екологічна інспекція видала розпорядження про опломбування заводу.

А житель села Рогачів, що на Рівненщині, повідомив, що неподалік видобувають торф і чорнозем, а на вироблені ділянки звозять сміття. Скарги до Броницької сільради та Рівненської облдержадміністрації було проігноровано. Державна екологічна інспекція у Рівненській області відповіла, що правовстановлюючі документи на використання земельної ділянки, де влаштовані канали, відсутні. Держінспектори з охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області та управління Держкомзему в Рівненському районі провели перевірку і визначили розмір завданої шкоди. Матеріали про порушення земельного законодавства невстановленими особами передано до Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області для встановлення винних.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 6968 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.