Хоч як намагається влада України самотужки розв’язати проблему збройного протистояння на сході країни, завершення багатомісячного  конфлікту не видно. Звісно, наші військові запросто впоралися б з бандами, якби тих не підтримувала Росія. Причому останнім часом «гуманітарна допомога» надається переважно новітнім озброєнням і важкою бронетехнікою. Дійшло навіть до обстрілів  прикордонної зони з боку сусідньої держави.

За таких обставин Президент Петро Порошенко провів консультації з віце-президентом США Джозефом Байденом, в ході яких співрозмовники обговорили подальші спільні кроки з деескалації ситуації на Донбасі. Віце-президент не лише висловив співчуття народові України через численні людські втрати внаслідок обстрілів із систем залпового вогню «Град» російського походження, а й запевнив нашого Президента, що його країна готова активізувати міжнародні зусилля для пошуку шляхів мирного врегулювання.

Ішлося про тісну координацію дій між нашими країнами, а також європейськими партнерами. Президент України зазначив, що трансатлантична солідарність у подальших зусиллях щодо встановлення миру на сході є ключовою та висловив вдячність США за підтримку, а також за готовність до подальших зусиль. Передусім на міжнародній арені для гарантування територіальної цілісності й недоторканності кордонів України.

Свою точку зору на події в Донбасі Президент виклав кільком європейським лідерам. Під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці Петро Порошенко зазначив, що сьогодні саме в  Україні вирішується питання миру і безпеки не тільки для нашої країни, а й Європи. Він висловив сподівання, що італійське головування в ЄС дасть змогу сформувати солідарну позицію для спільної розбудови миру, свободи і демократії. І такої солідарності ми очікуємо вже на наступному засіданні Європейської Ради 16 липня. Зі свого боку Маттео Ренці запевнив, що Петро Порошенко може розраховувати на підтримку своїх зусиль з боку Італії та Європи.

У телефонному режимі Петро Порошенко провів консультації і з президентом Румунії Траяном Бесеску. Він висловив свою повну підтримку та солідарність з Україною, яка сьогодні бореться не лише за відновлення миру  на своїй території, а й за стабільність у всьому регіоні. Зокрема заявив, що безпека України є також запорукою безпеки всієї Європи та Румунії. При цьому він запевнив українського колегу, що Румунія, а також румунська меншина в Україні віддано підтримують територіальну цілісність нашої країни та дії Президента.

Співрозмовники домовились і надалі координувати свої дії на підтримку деескалації ситуації на Донбасі, повідомляє прес-служба Президента.

Телефоном поспілкувався Петро Порошенко і з Президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм, закликавши Євросоюз дати належну оцінку фактам нелегального перетину російсько-українського кордону важкою технікою та атакам російських військових на позиції українських військовослужбовців. Україна надасть усі документальні свідчення для належного міжнародного реагування.

Ми чекаємо реакції євроспільноти й щодо звільнення з полону всіх українських заручників, зокрема ув’язнених у Росії Надії Савченко і Олега Сенцова. Глава нашої держави звернувся до Президента ЄР з проханням внести українське питання до порядку денного Європейської Ради, на що Ван Ромпей відповів згодою. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»