ПРОБЛЕМА

Лікарі пропонують відминити тендери, які часто гальмують надходження потрібних медикаментів

Протягом кількох місяців систему вітчизняної охорони здоров’я лихоманило. Лікарі і пацієнти били на сполох: кількість життєво необхідних ліків в Україні обмежено. За деякими позиціями ситуація була  зовсім критичною — приміром, з ліками від гемофілії, яких просто не було. Ця проблема розглядалася на одному з засідань Кабміну в липні, де Прем’єр-міністр Микола Азаров розкритикував МОЗ за те, що: «Вісім місяців хворі не мають змоги придбати ліки».

Не менш серйозною стала і проблема з поставками лікувального харчування для дітей, які страждають на генетичне захворювання — фенілкетонурію, та  надходженням вчасно більшості вакцин. «УК» вирішив поцікавитися, чи мають змогу хворі  нині  придбати необхідні ліки.

За словами батьків, які мають маленьких дітей, вакцин, рекомендованих для обов’язкового щеплення, досі немає. Щоправда, міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко запевнив, що проблему вже розв’язано.

 — Ми закрили питання щодо п’яти вакцин, у тому числі протитуберкульозної, але тільки для пологових будинків. У поліклініках уже є основні вакцини, а до кінця листопада — початку грудня весь спектр у нас буде, — зазначив учора на брифінгу перед початком розширеного засідання колегії Міністерства охорони здоров’я його очільник. — Поставки вакцин в Україну розпочалися ще у вересні, але вони здійснюються невеликими партіями. Щоб не чекати надходження всієї партії наприкінці року, ми попросили  всіх постачальників поставляти їх  якомога швидше  хоча б порціями. За словами головного спеціаліста з медичної генетики Києва Наталії Пічкур, ситуація з поставками лікувального харчування для хворих на фенілкетонурію у столиці нормалізувалася: «Чесно кажучи, я не знаю, чи пройшли  тендери, але лікувальним харчуванням останнім часом ми забезпечені повною мірою».

Досить благополучна ситуація і з кількістю інсуліну для хворих на цукровий діабет.

— Інсуліном пацієнти забезпечені, причому співвідношення імпортних і вітчизняних препаратів приблизно 50 на 50. Деякий час були затримки з дорогими імпортними аналогами, але вже й цю проблему розв’язано. Однак ми вже давно говоримо про те, що потрібно переходити на рецептурно-компенсаторну систему. В аптеки повинні надходити всі зареєстровані в Україні інсуліни, а лікар має виписувати пацієнтові рецепт. Така система вже успішно діє в Чернігівській та Полтавській областях. Ми повинні відмовитися від системи тендерів. По-перше, це дороге задоволення, по-друге, дуже часто при проведенні закупівель виникають затримки через те, що якась із компаній блокує результати конкурсу. Ну і, звичайно, за рецептурно-компенсаторної системи прозорість у стосунках лікар — пацієнт буде більшою — одразу стане зрозуміло, якій компанії «служить» той чи той лікар. Крім того, слід урегулювати  цінову політику. Сьогодні кожна область закуповує препарати за своєю ціною (ймовірно, закладаються «відкати»). Ми наполягаємо на тому, щоб  ціна була одна для всіх. Тоді буде легше боротися зі зловживаннями.

Що стосується наявності ліків від гемофілії, то тут, на жаль, порадувати хворих добрими новинами найближчим часом навряд чи вдасться.

— Сьогодні забезпеченість препаратами 8-го і 9-го фактору  мізерна — всього 10—15% від необхідної кількості, —  розповів завідувач відділення хірургічної гематології Інституту гематології та трансфузіології Національної академії медичних наук України Петро Ющенко. — Ці ліки ми використовуємо тільки для хворих, яких привозить «швидка». Планові операції практично не виконуються. У нас величезні черги пацієнтів, які потребують операцій, але ми змушені їм відмовляти. На жаль, без необхідного лікування ці люди можуть стати  інвалідами.