ЖКГ 

Прийнято поправки до закону про ОСББ. Чому експерти хочуть нових змін?
 

Минулого тижня депутати таки зробили подарунок об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Нарешті прийняли Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ОСББ». Цього документа багато об’єднань чекали ще з 2007 року. Адже саме через законодавчі прогалини у них виникало чимало проблем.

Ось деякі новації, які містить новий закон.

По-перше, він дає визначення, що таке спільне майно багатоквартирного будинку та прибудинкова територія. Спільне майно — це неподільна частина багатоквартирного будинку, яка складається з частини допоміжних приміщень, конструктивних елементів, технічного обладнання такого будинку та загальне майно всередині та за межами багатоквартирного будинку. Прибудинкова територія — територія навколо будинку або комплексу будинків, яка визначається на підставі містобудівної документації і призначена для обслуговування будинку і належних до нього будівель та споруд.

По-друге, новий закон врегульовує й «земельне» питання. Чимало об’єднань, особливо у столиці, кілька років поспіль безрезультатно боролися за можливість взяти у власність прибудинкову територію. Тепер мешканці дому, створивши ОСББ, можуть взяти земельну ділянку безоплатно у власність або постійне користування об’єднання.

Та чи всі питання щодо діяльності ОСББ, які досі були невирішеними, врегульовує новий закон? Про це ми запитали в експерта.

КОМЕНТАР
                                   
Михайло БЕРЕЗОВЧУК, 
заступник голови ВГО
«Спілка власників житла
України»:

— Наша організація підтримала цей закон, бо в ньому не було негативних моментів. А було кілька позитивних. Наприклад, автори законопроекту замінили поняття «членство в ОСББ» поняттям «співвласники будинку». Також виписали, що послуги ЖКГ відпускаються ОСББ як для населення тощо. В ході підготовки проекту була підтримана поправка про те, що повинні укладатися прямі договори між постачальниками послуг ЖКГ і кожним власником квартири. Це значне досягнення. Також підтримана поправка, яка змінила лише одне слово. Спочатку було виписано, що ОСББ може (далі йде перелік варіантів управління будинком) займатися самоуправлінням, визначати виконавця послуг, надавати це право іншій юридичній особі. У поправці замість «може» записали «має право».

Цей закон розв’язує десь 20% проблем, які стоять перед ОСББ. Є питання, які в законопроект не увійшли. Так, потрібно правильно підійти до оподаткування ОСББ. Бо нині податківці змушуватимуть об’єднання платити ПДВ. Як і раніше, ініціативні групи зі створення ОСББ не можуть отримати список власників будинку із БТІ. А без нього неможливо провести легітимні збори ОСББ тощо. Тільки-но Президент підпише закон, ми відразу вноситимемо до нього зміни.