Керівні посади для жінок, на відміну від чоловіків, є зазвичай не стільки кар’єрним трампліном, скільки реальною змогою довести сильній половині людства гендерну рівність. Хоч як пафосно це звучить на перший погляд. Навіть посади міністра, його заступників або очільників важливих державних структур стають набагато демократичнішими, якщо хочете — людянішими, коли їх обіймає представниця прекрасної статі. Хоча ми й не в змозі охопити всіх жінок, які впливають на важливі для країни рішення, вплив деяких з них доволі відчутний у повсякденному житті суспільства.

Наталія ЯРЕСЬКО,
міністр фінансів

Затверджена на посаді Верховною Радою 2 грудня 2014 року. Перед цим була одним із співзасновників і головним виконавчим директором Horizon Capital, фонду прямого інвестування з понад 600 мільйонами доларів активів під управлінням. Працювала на різних посадах у Державному департаменті США у Вашингтоні, виконувала обов’язки голови економічного відділу Посольства США в Україні. Має ступінь бакалавра в галузі комерційної діяльності в Університеті Де Поля (Чикаго, США) і ступінь магістра в галузі державної політики в Гарвардському інституті державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді (Кембридж, США).

«Ми всі хочемо якнайшвидше побачити економічне зростання і прискорення надходження інвестицій в Україні. Саме справедлива податкова реформа й збалансований бюджет є найкращою базою для розвитку економіки. Нині серйозна проблема — вкрай неефективне використання бюджетних коштів. Тому ми пропонуємо багато структурних реформ, що допоможуть значно підвищити ефективність їх використання і знизити видатки».

Ганна ОНИЩЕНКО,
Міністр Кабінету Міністрів

На цій посаді перебуває з 2 грудня 2014 року. Закінчила Київський національний університет ім. Т. Шевченка за фахом «Правознавство», кваліфікація магістр права. Кандидат юридичних наук. З травня 2004 року працювала юрисконсультом Київської філії ТОВ «Юридична фірма «А-Лекс». З серпня 2009 року керувала відділом корпоративного управління ТОВ «Адвокатська компанія «МЛГруп», а з листопада 2013-го була провідним юрисконсультом претензійно-позовного відділу департаменту юридичного забезпечення ПАТ «Укрнафта». З травня 2014-го — голова Державної реєстраційної служби.

«Ніколи не була прихильницею яскраво вираженого гендерного руху і за права жінок особливо не боролася, тому що в мене ніколи не було проблем із забезпеченням моїх прав. Я завжди працювала в чоловічому колективі, і сказати, що відчувала перешкоди у просуванні, у професійному зростанні через те, що жінка, було б неправдою. Жінка або розуміє і робить так, що її поважають, або ні — і тоді все дуже сумно».

Інна СОВСУН,
перший заступник міністра освіти і науки

У 2005 році отримала ступінь бакалавра політології в НаУКМА. Магістерську програму продовжила з того самого напряму та отримала диплом магістра політології у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. У 2006-2007 рр. навчалася в Лундському університеті (Королівство Швеція), де отримала звання магістра з європейської політики. Володіє англійською та французькою мовами. На посаду призначена 3 березня 2014 року.

«Міф, який побутує в Україні, мовляв, талант сам прорветься, — шкідливий для суспільного усвідомлення того, що нам треба робити з освітою. Я б дуже хотіла, щоб цей і багато інших міфів про нашу освіту розвіялися».

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА,
перший заступник міністра юстиції

На цій посаді працює з 14 січня минулого року. До цього призначення була Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини. 2008го року закінчила Одеську національну юридичну академію за фахом «Правознавство». За три роки закінчила аспірантуру цього вишу, здобувши науковий ступінь кандидата юридичних наук.

«Міністерство юстиції, яке є міністерством справедливості, насправді повинно стати майданчиком, де ми об’єднаємо всіх правозахисників».

Екатерина ЗГУЛАДЗЕ,
перший заступник міністра внутрішніх справ

На посаду призначена у грудні 2014 року. Навчалася в американській школі в штаті Оклахома. Продовжила навчання в Тбіліському державному університеті на факультеті міжнародної журналістики. Після закінчення працювала перекладачем у міжнародних організаціях. У 2004—2005 роках працювала в грузинському відділенні американського урядового агентства Millenium Challenge Corporation. У 2005—2012 роках обіймала посади заступника міністра і першого заступника міністра внутрішніх справ Грузії.

«У Грузії реформи йшли зверху. Це іноді полегшує процес ухвалення рішень, але не робить простішою імплементацію реформ. А у вас вони йдуть знизу. Цей запит не завжди усвідомлений, не завжди населення чітко знає, чого хоче. Проте воно завжди чітко знає, чого не хоче. Крім того, люди відкриті до різних варіантів, і ця відкритість дуже полегшує реформи. Крім того, у вас набагато демократичніший політичний процес».

Ганна
ВРОНСЬКА, в.о. міністра екології
та природних ресурсів

На цю посаду призначена у лютому цього року. 1996 року закінчила Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка, факультет міжнародного права. Навчалася в юридичній школі Case Western Reserve University, Клівленд, штат Огайо, США.

«За Угодою про асоціацію ми повинні імплементувати дуже багато актів Європейського Союзу у галузі охорони довкілля. І основна робота триває за вісьмома напрямами, серед них і якість атмосферного повітря. Найбільші забруднювачі повітря нині — це підприємства, що виробляють енергію. Ці підприємства, щоб мати кошти на модернізацію, повинні або змінювати тарифи, або приймати державну підтримку. Тому в державі має бути узгоджено і екологічну, й енергетичну політику. Не можна вирішувати енергетичні питання за рахунок довкілля».

Наталія МИКОЛЬСЬКА,
заступник міністра економічного розвитку
і торгівлі — Торговий представник України

Закінчила Львівський національний університет ім. І. Франка 2001 року за фахом «Правознавство». За рік — Europa-Kolleg Hamburg, ФРН, магістр європейських студій (право і політика). Працювала в кількох відомих вітчизняних юридичних фірмах. Автор понад 70 статей і коментарів, опублікованих в Україні та за кордоном. Має унікальний досвід представництва інтересів бізнесу в рамках процедури врегулювання спорів СОТ. Бере активну участь у розробленні та вдосконаленні законодавства, зокрема узгодження його з міжнародними зобов’язаннями України.

«Взагалі я вірю, що вже невдовзі Україна посяде гідне місце в списку топ-країн, які експортуватимуть не лише сировину, а й продукти харчування, високотехнологічну індустріальну продукцію. Адже ми маємо освічені й висококваліфіковані кадри, працьовитих людей і прекрасне географічне розташування».

Оксана РЕЙТЕР,
заступник міністра інфраструктури
з питань європейської інтеграції

На цій посаді працює із серпня 2014 року. 1996 року закінчила Ізмаїльський державний педагогічний інститут за фахом «іноземні мови», а 2000-го — Київський національний університет імені Т. Шевченка за фахом «правознавство». Працювала на керівних посадах у кількох міністерствах і відомствах.

«Безпека на транспорті — пріоритет для нашого міністерства. Ми розробили, а Кабінет Міністрів затвердив плани імплементації європейських директив у сфері безпеки на автомобільному транспорті. Міністерство постійно спілкується з громадськістю, аналізує досвід інших країн, залучає кваліфікованих експертів. Наша головна мета — створити таку систему, яка дасть змогу знизити рівень аварійності на дорогах України і не буде тягарем для перевізників».

Хатія ДЕКАНОЇДЗЕ,
голова Національної поліції

На цій посаді працює з 5 листопада минулого року. 1999-го закінчила Тбіліський державний університет зі ступенем у галузі міжнародних відносин. Працювала в різних державних установах Грузії з 1999 року. Була першим ректором Академії поліції Міністерства внутрішніх справ Грузії, директором Національного центру експертизи, міністром освіти і науки.

«Мій принцип — щоб Національна поліція, як і я, була абсолютно окремо від політики. Ми робимо реформу, ми на перехідному періоді. Є проблеми, які потрібно долати. У цьому нічого особливого немає. Мало сплю, багато працюю. Але хто сказав, що буде легко?»