Поки що прогнози державної метеослужби і народних синоптиків справджуються: грудень і січень минули з помірним похолоданням. Великий снігопад і буревій прокотився лише південними і західними областями, а замість різдвяних та хрещенських морозів у центральних областях пройшов короткочасний дощ. Чи проявить зима свій суворий норов у лютому, як це було, наприклад, у 2012 році? Тоді стихія завдала великої шкоди країнам Європи й Україні. Недаремно останній місяць зими характеризує прислів’я: «Зима лютує, бо весну чує».  Але хоч як дивно, за народним календарем і прадавніми традиціями саме в лютому проводжають зиму, а весну зустрічають. Якою вона буде, старі люди передбачали за погодними прикметами у такі дні релігійних свят: Макара-Весноукажчика (1), Тимофія-Напівзимника (4), Оксани-Веснопровісниці (6), Стрітення (15), Власа (24).

«А давай нам сонечка-дзвоничка, Та веселощів цілу скарбницю…» Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Першого дня місяця старі люди, говорячи про погоду, приказували: «Макар до Оксани приїде на санях, якщо на Тимофія снігу навіє». За погодою цього дня прогнозували, якою буде весна: якщо тепло і сонячно — весь місяць буде погожим, а весна рання. Вважають, що на Тимофія половина зими минула. Та це не означає, що заметілям і морозам настав кінець. «Тимофій хоч морозом не візьме, то всі дороги замете», — стверджує народне прислів’я. Якщо цього дня почнеться снігопад, то триватиме впродовж тижня; яскраве полуденне сонце — провісник ранньої весни; вітер без снігу принесе буревій. Пасічникам слід перевірити, як у вуликах поводяться бджоли: гудуть ледь чутно — переносять зиму добре і їжі мають вдосталь; гучне неспокійне гудіння означає негаразди в сім’ї.

Ксенія-Веснопровісниця спонукає господарів ретельніше перевірити запаси їжі для худоби. Від цього дня до нового врожаю кормів  потрібно не менше, ніж було з’їдено. Сіно дають потроху ягнятам, телятам, а коровам — тільки перед доїнням. Якщо на Оксани гарна погода, то й весна видасться теплою. Якщо цього дня хмари пливуть високо — гарна погода утримається до кінця місяця. «Яка Оксана, така й весна», —  каже народне прислів’я.

Головне і найшанованіше релігійне свято у лютому —  Стрітення Господнє. Воно ще знане як Зимобор, Громовиця. За давнім повір’ям, саме цього дня зима зустрічається з весною. Від Стрітення починається новий трудовий рік. Серед молоді побутує така приказка: «Прийшли громовиці — прощай, вечорниці!» В усіх Божих храмах відбуваються святкові молебні, під час яких парафіяни освячують воду і свічки. Свічку-громничку вважають оберегом обійстя.  Від свята до свята вона стоїть на покутті біля образів. Під час громовиці її запалюють, щоб убезпечити господарство від удару блискавки і пожежі. Цією свічкою обкурюють дітей, які зазнали від чогось переляку. Цілющі властивості має й освячена стрітенська вода. Нею натирають хворі місця, п’ють від пристріту, спричиненого поганим оком. Батьки окроплюють синів перед відправкою до війська: щоб вони поверталися додому живими і здоровими.

Якщо цього дня відлига, весна буде рання й тепла; якщо йтиме сніг, весна буде затяжною; якщо заметіль з вітром, весна буде пізня і холодна. На Стрітення капіж — влітку гарно вродить пшениця; йтиме дощ — зима затримається надовго.

За ознаками погоди на Власа старі люди прогнозували, яким буде перший місяць весни. Якщо день з відлигою — морозів більше не буде; якщо сніг налипає на стовбури дерев — березень буде теплим. «Прийшов Улас — з печі злазь», — каже народне прислів’я. 

 НАШ КАЛЕНДАР

4 лютого  —  Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак

6 лютого  —  Оксани. Ксенії-Веснопровісниці

15 лютого  —  День вшанування учасників бойових дій на території інших держав; Всесвітній день онкохворої дитини; Стрітення Господнє

16 — 22 лютого  — Сиропусний тиждень. Масляна

20 лютого  —  День соціальної справедливості; Всесвітній день соціальної справедливості

21 лютого  —  Міжнародний день рідної мови

 

23 лютого  —  Початок Великого посту

Павло ЛАРІОНОВ  для «Урядового кур’єра»