ДУХОВНІСТЬ

У селі Попівка на Сумщині відбувся єдиний в області благодійний фестиваль «Ми діти твої, рідний краю!»                   

Історія цього духовно-мистецького дійства бере початок з минулого року. Як розповіли голова Конотопської райдержадміністрації Олександр Луговий та голова райради Анатолій Боярчук, тоді за підтримки обласної влади вирішили започаткувати новий фестиваль. Мета —  щороку в одному із сільських населених пунктів району зустрічатися всією громадою із  земляками — вихідцями з району, оглядати культурно-мистецькі здобутки, підсумовувати зроблене, накреслювати плани і таким чином неухильно повертатися до спільних духовних джерел. 

«Веселі музики» зі Шпотівки. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Але у вершину кута винесли благодійницьку ідею: під час свята збирати кошти на спорудження нових, ремонт та реконструкцію існуючих храмів, тобто активізувати громадський загал на вирішення питань конкретних культових споруд.

Починання виявилося вдалим, потрібним і ефективним. Минулого року в селі Дептівка всім миром зібрали понад 26 тисяч благодійних  гривень, які вже використали на добудову тамтешньої Троїцької церкви. Те свято поклало успішний початок, ставши основою для подальших корисних справ.

Сільський голова Юрівки Володимир Кашука

Зустріч у Попівці теж стала історією і залишиться в духовному літописі  краю яскравою сторінкою. Насамперед завдяки благодійній справі, яку зробили численні учасники і гості. Серед них — президент Національної академії педагогічних наук, почесний громадянин Конотопського району Василь Кремень, академік Віктор Андрущенко, інші земляки. Протягом дня благодійники внесли 100 тисяч гривень на відбудову місцевої церкви Пресвятої Богородиці.

За словами начальника управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації Олени Мельник, кам’яний храм у Попівці, споруджений 1837 року на кошти місцевої землевласниці Катерини Острянської, нині гостро потребує допомоги. В роки війни він був зруйнований, затим відбудований, однак невблаганний час робить свою справу. Тому зібрані гривні — не просто гроші, а духовні кошти, яким немає жодного матеріального еквіваленту. 

Фольклорний колекти«Криниченька». Фоторепортаж Володимира КОВАЛЕНКА

На високому рівні пройшли конкурси короваїв, на кращу страву, інші творчі огляди. В них немає жодного переможеного, адже свято продемонструвало спільні здобутки краян, які неодмінно будуть примножені під час наступних зустрічей у селах району.