СПАДЩИНА. Старання доктора біологічних наук, професора Віталія Смирнова з Москви таки увінчалися успіхом: у кореневищі велета пробився поки що крихкий, але живий(!) паросточок.

Московський науковець призначив дереву крапельницю з препаратом, що містить рослинні фітогормони. Рідину і зараз вводять у тканини дерева, які транспортують воду і поживні речовини. Таким чином, ліки розподіляються по всій живій частині велета. Живлющий розчин позитивно вплинув, навіть колір кори дерева покращився. І новий росточок — свідчення того, що в дубі ще є живі клітини.

Нагадаємо, що запорізький дуб є пам’яткою первісних дубових лісів Придніпров’я. Заввишки дерево 36 метрів, діаметр крони, коли вона була ще живою, становив 63 метри, довжина кола його стовбура — 6 метрів 32 сантиметри.

За місцевими легендами, це дерево свого часу побачили багато видатних людей: Богдан Хмельницький, Іван Сірко, який, власне, і писав відомий лист запорожців султанові (причому легенда стверджує, що  саме  під цим  дубом), Катерина II, Олександр Пушкін, Тарас Шевченко.

— Сподіваємося і віримо, що наш дуб ще зазеленіє на всю силу, — коментує ситуацію президент Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула. Сьогодні його організація опікується цим велетом, що є головною пам’яткою історико-культурного комплексу «700-річний запорізький дуб». — Це дерево — справжнє диво України. І ми відповідальні перед нашими нащадками за те, щоб зберегти його для них.