ВИДАВНИЧА СПРАВА. Проект «Дешева книжка» і запровадження пересувних бібліотек здатні вивести вітчизняне книговидання з кризи.  

Зниження накладів книжок, що виходять друком в Україні, викликає занепокоєння у Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Про це він заявив під час зустрічі з представниками вітчизняної видавничої галузі та книгорозповсюдження.

«Я стурбований зниженням тиражів наших книжок. Колись в Україні видавалося 130 мільйонів примірників, зараз — 38 мільйонів. Майже у 3,5 раза знизилися наклади наших видань. Люди почали менше купувати книжок і менше читати їх у бібліотеках. Це недобра тенденція», — конкретизував глава уряду.

Що ж треба зробити для виправлення ситуації? Микола Азаров підкреслив, що в Україні необхідно розробити ефективну систему підтримки книговидавничої галузі, бо «без книжки інноваційний розвиток суспільства не можливий».

Зокрема Прем’єр-міністр запропонував розробити проект випуску серії видань так званої «дешевої бібліотеки», доступних книжок, які видаватимуть великими накладами, і вони матимуть невелику собівартість. Започаткувати серію можна, скажімо, з видання шкільної літератури, передає позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

«Ми зараз порушуємо питання про забезпечення шкільних бібліотек і шкіл підручниками. Ми тільки закрили питання забезпечення підручниками учнів старших класів, і поступово ставимо перед собою завдання протягом 2—3 років повністю забезпечити школи всіма необхідними книжками», — сказав глава уряду.

Цього року значно збільшено фінансування програми «Українська книга», зокрема на ці потреби виділено 40 млн грн. «Хотілося б, аби всі ці книжки потрапили до наших публічних бібліотек, а також шкільних бібліотек, тому що саме у школі наші діти повинні долучатися до читання», — наголосив Микола Азаров.

Він також підтримав ініціативу генерального директора Національної парламентської бібліотеки Тамари Вилегжаніної про запровадження пересувних бібліотек, які доставлятимуть книжки у важкодоступні та малонаселені райони.

«Розробімо програму пересувних бібліотек, так званих «бібліобусів». Такий пілотний проект можна реалізувати у важкодоступних і малонаселених районах, наприклад, у Закарпатській та Івано-Франківській областях», — додав глава уряду.

У свою чергу Тамара Вилегжаніна наголосила, що у третині сільських населених пунктів узагалі немає бібліотек, тому така програма вкрай потрібна. Крім того, директор Національної парламентської бібліотеки наголосила на необхідності активного поповнення бібліотечних фондів, адже більшість читачів віддають перевагу новим виданням.

Прем’єр-міністр із цим погодився: «Читач не піде до бібліотеки, якщо там немає нових книжок. Якщо ж з’являються нові книжки, то декому набагато простіше піти до книгозбірні і взяти нову книжку замість того, щоб піти до магазину її купувати». За словами Миколи Азарова, оновленню бібліотечних фондів сприятиме й ініційований ним проект так званої «дешевої бібліотеки». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»