ТУРБОТА. У віддаленому селі Кошари Конотопського району на Сумщині розпочав роботу перший в області сільський пункт надання адміністративних послуг. Пілотний проект втілюється в рамках недавно підписаного Меморандуму між Сумською облдержадміністрацією, Сумською дирекцією УДППЗ «Укрпошта» та Конотопською райдержадміністрацією про співпрацю у сфері спрощення надання адміністративних послуг.

Як наголосив під час відкриття пункту начальник головного управління економіки Сумської облдержадміністрації Олександр Сітак, відтепер жителям Кошар не треба їхати до районного центру, аби одержати ту чи ту довідку, консультацію, роз’яснення тощо. Досить селянину прийти до поштового відділення, і його працівники допоможуть оформити заяву, запит чи  підготувати пакет документів, які будуть доставлені до Конотопського центру надання адміністративних послуг. Через визначений законодавством час поштовики доставлять заявникові відповідь чи потрібні довідки й документи.

За словами Миколи Йотки  — сільського голови Кошар, така новація до душі селянам. Адже відтепер не треба витрачати час на дорогу до Конотопа, до якого ні багато ні мало — аж 45  кілометрів, і квиток лише в один бік обходиться у 18 гривень. У перевагах «приходу» адмінпослуг у село вже переконався ветеран педагогічної ниви, учасник Великої Вітчизняної війни Олексій Михайлович Литовченко. Із завідуючою поштовим відділенням Оленою Яценко він відразу ж після відкриття пункту оформив заяву на одержання компенсації на придбання твердого та рідкого побутового палива.

Директор Сумської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Володимир Криштоп розповів, що в сільському пункті надаватимуть допомогу поки що за чотирма  видами соціальних послуг, за якими найчастіше звертаються селяни. Водночас зв’язківці аналізуватимуть характер звернень, аби згодом додати нові їх види.

Поштовики не сумніваються, що новація матиме продовження і незабаром досвід Кошар і Конотопської райдержадміністрації буде поширено на інші сільські населені пункти Сумщини. До речі, нині в області функціонують 434 відділення поштового зв’язку, з яких 344 — сільські та селищні.