ПРОЕКТИ

120-річчя відомого композитора святкуватимуть упродовж року. Певна річ, особливу увагу керівники області приділяють місцям, пов'язаним із життям та творчістю композитора. Насамперед ідеться про село Красне Красноармійського району, де він народився і де тепер діє музей. У самому селі вирішено облаштувати міжнародну творчу резиденцію, де будуть амфітеатр, пересувна сцена, декорації тощо. А щоб туристичний маршрут на малу батьківщину митця відповідав усеукраїнському і навіть міжнародному рівню, заздалегідь потрібно подбати й про ремонт та будівництво нових автошляхів до цього населеного пункту.

В ювілейний рік пройдуть вже традиційний фестиваль "Прокоф'євська весна" та низка різноманітних концертів за участі відомих вітчизняних і зарубіжних виконавців. А ще уривки з творів композитора невдовзі звучатимуть у новому міжнародному аеропорту "Донецьк", який носитиме ім'я Сергія Прокоф'єва, на автовокзалі обласного центру, в громадському транспорті та в музичному парку, який облаштовують неподалік стадіону "Донбас Арена". Також є намір випустити диски із записами творів митця у виконанні оркестру Донецької обласної філармонії, туристичні буклети, поштові марки та різноманітну сувенірну продукцію.

Проект "Донеччина - батьківщина Прокоф'єва" - не разова акція, адже все задумане втілюватимуть у життя з урахуванням Євро-2012. Зарубіжні туристи зможуть побувати в місцях, пов'язаних із композитором, загалом більше дізнатися про його життя та творчість.

ДОВІДКА "УК"

Сергій ПРОКОФ'ЄВ. Народився 23 квітня 1891 року в селі Красне (колишня назва - Сонцівка) Донецької області. Творам видатного радянського композитора притаманні гуманістична спрямованість, багатство і виразність мелодій, різноманітність оркестрування. Автор багатьох опер, балетів, вокально-оркестрових творів, симфоній, сонат, пісень, музики до кінофільмів. Лауреат Державних премій СРСР (1943, 1946 (тричі), 1947, 1951 роки), найпершим з музикантів був відзначений Ленінською премією (посмертно). Помер композитор 5 березня 1953 року.