Із Луганщини починається моніторинг дотримання прав дітей, які постраждали від збройного конфлікту. Активісти громадських організацій планують провести його спільно із представниками влади.

«Головне питання, яке нас цікавить: наскільки успішно дітей було переміщено, чи комфортно їм жити там, куди вони потрапили, — каже представник Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов. — І тут ідеться не лише про Луганщину та Донеччину, адже їх переміщували також в Одеську, Харківську, Запорізьку та Дніпропетровську області. Крім того, плануємо створити команди, які відстежуватимуть ситуацію із правами дітей, які тут перебувають». В області вже проводять певну роботу в цьому напрямі. Працює координаційний штаб протидії гендерному насильству, створений за сприяння обласного департаменту соціального захисту населення. Реалізують проект Києво-Могилянської академії та Дитячого фонду «Здоров’я через освіту». Сенс його в тому, щоб вивести дітей, які опинилися в зоні бойових дій і втратили будинок, близьких, переселених у чужі для них міста, зі стану стресу і психологічної травми.

Адже для дітей, які постраждали в результаті конфліктів, що їх влаштували дорослі, важливі не тільки стіни будинку, їжа, вода, медикаменти, а й можливість розвиватися, мати перспективу. І саме від дотримання прав дітей залежить, як надалі складеться їхня доля.