ТЕРОРИЗМ. Підсумки військової операції армії Алжиру зі звільнення заручників, захоплених бойовиками на нафтогазовому комплексі «Ін Аменас», усе ще суперечливі. Було врятовано кількасот захоплених співробітників підприємства, проте доля ще кількох десятків осіб не відома.

За повідомленнями світових інформагенцій, урятувати вдалося приблизно 600 громадян Алжиру. Також встановлено особи двох звільнених громадян Кенії, шотландця і француза.

Істотно різниться й інформація про кількість жертв: річ у тім, що до завершення антитерористичної операції деяким заручникам — можливо, кільком десяткам — вдалося втекти.

Під час операції вбито, за різними даними, понад 30 мирних громадян і від 11 до 14 терористів, зокрема лідера однієї з терористичних організацій, що брали участь у нападі на комплекс, — «Сини пустелі за ісламську справедливість». Разом з ним знищено ватажка алжирського угруповання «Абу Аль-Бара», мавританця Абдуллу Ульд Ахміда. Саме ці структури становили кістяк угруповання під керівництвом організації «Ті, що розписалися кров’ю».

За інформацією алжирської влади, бойовики, які атакували нафтогазове підприємство, проникли до країни з Лівії. Попередньо встановлено, що у захопленні заручників брали участь громадяни Алжиру, Мавританії, Нігеру, Малі, а також громадянин Франції й підданий Канади.

Як з’ясувалося, бойовики готувалися до операції понад два місяці: вивчили інфраструктуру родовища, самого заводу і містечка, де жили газовики. Нагадаємо, що, захопивши в Алжирі іноземних робітників, «Аль-Каїда» так відповіла на французьке вторгнення в Малі. Найімовірніше, загибель людей сталася не внаслідок бомбардування з вертольотів алжирських ВПС, а під час атаки каравану машин із захопленими заручниками.

Британський прем’єр Девід Камерон висловив припущення, що в майбутньому слід очікувати нових поганих новин з Алжиру, адже терористичний акт триває. Пан Камерон у п’ятницю відклав свій візит до Голландії, де він мав виступити із промовою щодо відносин Британії з ЄС.