Віднедавна почастішали візити американських конгресменів в Україну. Цього разу Президент Петро Порошенко провів зустріч із делегацією Конгресу Сполучених Штатів Америки, яка днями візьме участь у засіданні Парламентської Асамблеї ОБСЄ у столиці  Фінляндії Гельсінкі. Глава держави назвав візит делегації до України напередодні Дня Незалежності США, а також засідання ПА ОБСЄ символом сильного стратегічного партнерства між країнами.

«Ми вдячні за ефективну координацію наших зусиль як в імплементації мінських домовленостей, так і в забезпеченні міжнародної єдності та солідарності з Україною, де США відіграють дуже важливу роль», — наголосив Петро Порошенко.

Підтримка, яку Україна одержує протягом усього цього часу у військовій, військово-технічній, фінансовій, безпековій галузях, моральна підтримка дуже важлива, бо вона відіграє ключову роль для єдності, захисту наших цінностей, демократії від однієї з найсильніших армій у світі. Тому найважливіша для України єдність усього світу. І без Сполучених Штатів така єдність була б неможливою, передає позицію Президента його прес-служба.

Петро Порошенко підкреслив відданість українців європейському вибору та наміру реформувати країну: «Ми європейська нація. Українці мають право жити в Європі, запроваджувати демократичні стандарти й захищати свої цінності».

Наголошено й на необхідності координації дій світової спільноти у разі ескалації ситуації на Донбасі. «Нам потрібен ефективний і скоординований план у разі зриву мінських домовленостей. Ідеться про нову хвилю санкцій, добре скоординовані дії. Росія має платити справедливу ціну за вбивства українців і за окупацію України. Вона має нести відповідальність за це», — чітко наголосив наш Президент. Подякував він і за проведення навчань українських військовослужбовців на Яворівському полігоні. Він вважає цю програму дуже ефективною у підвищенні рівня Збройних сил і корисною не лише для нас, а й для США, оскільки Україна вже набула унікального досвіду сучасної гібридної війни. Тож подальше поглиблення військової співпраці, зокрема в частині посилення обороноздатності України, важливе і  цікаве для обох сторін.

Конгресмени запевнили, що США приділяють значну увагу розвитку подій в Україні. Згадали вони й слова з торішнього виступу Президента України у Конгресі США, де Петро Порошенко закликав Сполучені Штати підтримати боротьбу за демократію в Україні і запевнив: Україна має потужну двопартійну підтримку в Сполучених Штатах.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»