ЕНЕРГІЯ ВОДИ. Невеличкий жовтий буй може стати майбутнім відновлювальної енергії. Його покликання-використання енергії морського приливу та перетворення сили хвиль на чисту енергію.

Винахід «Searaser» зараз тестують в Англії. Це лише прототип технології, яка буде згодом запроваджена – тоді буй буде в 13 разів більшим. Про принцип роботи розповідає винахідник Алвін Сміт: «Це наче насос для велосипеда. Він засмоктує морську воду і потім відпускає її назовні. Все це завдяки хвилям».

Вперше ідея цього приладу прийшла до Сміта 10 років тому, коли він грав у надувний мяч у басейні. Винахід накачує воду завдяки двом вертикальним поршням, що прикріплено між двома буями. Один з них розташований на поверхні, інший занурений у воду і привязаний до морського дна. Сміт пояснює: «Пристроєм у воді будуть керувати хвилі, необхідна глибина для роботи – від пів-метра. Воду можна накачати в резервуар і згодом пускати її крізь спеціальну турбіну, коли є потреба в енергії».

Сміт сподівається, що система запрацює вже через рік. На його думку – найважливіша особливість цього винаходу полягає в можливості накопичувати чисту енергію і використовувати її за потребою.

Copyright © 2012 euronews