ТЕРОРИЗМ. Сирія відкинула звинувачення в причетності до двох вибухів замінованих автомобілів у прикордонному турецькому місті Рейханли, від яких загинуло щонайменше 46 людей: дві бомби вибухнули в суботу з інтервалом 15 хвилин біля мерії та пошти, де було багато перехожих. А в неділю міністр інформації  Омран Зубі сказав на прес-конференції, що його країна не скоювала і ніколи не скоїть такого акту, тому що це суперечить сповідуваним  сирійцями цінностям.

Водночас турецька влада  висунула дві версії того, що сталося: за однією з них, теракти влаштували сирійські спецслужби, за іншою — курди. Місцева  поліція повідомила про  арештованих у зв’язку із суботніми нападами у Рейханли, де живуть багато сирійських біженців. Усі  підозрювані  — турецькі громадяни.

Ніщо не може виправдати терактів. Фото з сайту thenewstribe.com

Міністр закордонних справ країни Ахмет Давутоглу, виступаючи у Берліні, припустив, що вибухи невипадково сталися в час, коли було активізовано дипломатичні зусилля для розв’язання сирійської кризи.

«Можливо, знайдуться ті, хто хоче саботувати мир у Туреччині, але ми цього не дозволимо», — сказав він. «Нікому не варто перевіряти Туреччину на міцність. Наші сили безпеки вживуть усіх необхідних заходів».

Як відомо, Туреччина активно підтримує опозицію в сирійській громадянській війні та критикує уряд президента Башара Асада.

При цьому міністр сказав, що не бачить підстав для екстреного засідання НАТО, членом якого є Туреччина. Така зустріч могла б стати першим кроком залучення Альянсу до реакції на вибухи. Місто Рейханли — ворота для багатьох біженців, які тікають від насильства в Сирії. Як повідомляють місцеві ЗМІ, після вибухів турки, що живуть у місті, нападали на сирійських біженців та на автомобілі із сирійськими номерами.

У свою чергу Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив теракти в турецькому прикордонні, наголосивши, що трагічні події  свідчать про цілковиту зневагу до життя пересічних громадян.

Аналізуючи наслідки вибухів, не варто відкидати й версію тиску на турецького прем’єра Реджепа Таїпа Ердогана. Його політика щодо Сирії завжди передбачала підтримку сирійської опозиції, але політик уникав прямого втягнення в конфлікт. Однак після нещодавніх нападів йому буде складно залишатися осторонь громадянської війни в сусідній країні.

Смертоносні вибухи в Туреччині 11 травня засудив і чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара. Він висловив підтримку та солідарність турецькому народові й уряду. «Ніщо не може виправдати цього жорстокого акту, який забрав життя багатьох людей», — зазначив  український очільник зовнішньополітичного відомства, наголосивши, що міжнародне співтовариство має посилити зусилля у протидії всім формам тероризму.