«Ми цінуємо формат нинішнього врегулювання і внесок Німеччини та Франції. Але цей практичний інструмент повинен бути посилений широким міжнародним союзом на підтримку миру в нашому регіоні та незалежності України», — підкреслив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у неділю, 27 вересня.

«Ми потребуємо великої міжнародної зустрічі для зупинки агресії Росії, захисту України і відновлення безпеки в регіоні. У такому форматі ми бачимо участь держав Великої Сімки, Європейського Союзу, наших сусідів — від Варшави до Бухареста, наших північноєвропейських партнерів і балтійських друзів», — заявив він.

Глава уряду зазначив, що про це йшлося під час його останніх зустрічей з президентом Сполучених Штатів Америки, керівництвом Канади, Великої Британії, Польщі і Словаччини: «Про це йтиметься й далі».

Новий великий формат солідарності, за його словами, повинен підтримати нинішній Мінський процес врегулювання.

Він наголосив, що анексія Криму і війна Кремля проти України на Донбасі — це «історичний злочин проти людства, що не матиме терміну давності»: «Виправдання і прощення режиму Путіна немає і не буде. Покарання настане».

«Україна повинна твердо і ясно сказати: одна з найбільших сучасних проблем миру і безпеки у світі — це агресивна і войовнича політика нинішнього Кремля. Розпалюючи полум’я, Росія вдає з себе пожежника», — наголосив він.

Він підкреслив, що Україна прагне миру і виконує всі взяті на себе зобов’язання щодо мирного врегулювання.

«Що вимагаємо від Росії і що необхідно для досягнення миру? Цілковите зупинення вогню, постійна і безумовна, а не тимчасова перед Генеральною асамблеєю ООН», — наголосив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що Російська Федерація «повинна негайно вивести своїх найманців і бандитів з української території»: «Це — вимога Ради Безпеки ООН, яку не виконує Росія».

«Ми готові провести чесні і прозорі вибори на території Донецької і Луганської областей. Але для цього в Донецьку і Луганську має бути відновлена українська влада і наше законодавство. Ніколи Уряд України не буде вести розмову з терористами і бандитами. Ми будемо говорити лише із законно обраною місцевою владою», — заявив прем’єр-міністр.

Ще одна вимога, наголосив він, — «ми повинні відновити контроль над кордоном з Росією, що окупований Кремлем»: «Це означатиме припинення руху бандитів, диверсантів і постачання зброї з Росії. А отже — це означатиме мир в Україні, мир на Донбасі».

«Звертаємося до всього світу: війна, розв’язана Росією, — це війна проти основ світової безпеки, нашого життя і нашого майбутнього. Не лише співчуття і аж ніяк не розпач очікує Україна. Нам потрібна солідарність людства», — сказав глава уряду.

«Глобальна єдність навколо України сьогодні означає єдність навколо порятунку планети від війни і терору, розгорнутих безумцями. Увесь світ потребує перемоги над агресією Путіна. Не зупинене і не покаране зло завжди повернеться знову. Нам усім потрібна ясність принципів і послідовність дій», — наголосив він.

Прес-служба КМУ