ПОДІЇ. У результаті аварійної посадки пасажирського літака Ан-24 авіакомпанії «Південні авіалінії» в Донецькому міжнародному аеропорту ім. Прокоф’євазагинули п'ятеро людей.

Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Донецькій області повідомляє про госпіталізацію восьми людей.

Одеська обласна рада підтвердила, що в результаті аварійної події загинув радник голови Одеської облради Валерій Бабков.

За останньою інформацією Держслужби з надзвичайних ситуацій, на борту літака перебували 52 людей (пасажири та члени екіпажу). Причина та обставини події встановлюються.

Прокуратура Донецької області розпочала кримінальне провадження за фактом аварійної події в аеропорту Донецька.

Розслідування факту аварії знаходиться на особистому контролі прокурора Донецької області, повідомили у прес-службі прокуратури Донецької області.

Зараз на місці аварії працює слідчо-оперативна група, до складу якої входять слідчі органів міліції, прокуратури та СБУ.

Літак, який виконував чартерний рейс Одеса-Донецьк 13 лютого під час приземлення о 18:09 вилетів за межі злітно-посадкової смуги в Донецькому міжнародному аеропорту. Від удару літак перевернувся, його корпус розколовся і почалося задимлення.

За повідомленнями, літаку довелося приземлятися в умовах густого туману, а після аварії багато людей вибиралися з нього самотужки.

На борту літака перебували футбольні вболівальники, які летіли на «Донбас-Арену», де о 21:45 мав розпочинатися матч між донецьким «Шахтарем» і дортмундською «Боруссією».

Футболісти та вболівальники перед початком матчу вшанували пам'ять загиблих в авіакатастрофі хвилиною мовчання.

За словами одного з членів екіпажу, якого цитують російські інформагентства, під час аварійної посадки було прийнято рішення піти на друге коло, у цей час літак здійснив різкий крен, почалося загоряння правого двигуна.

Як повідомила прес-секретар ДСНС Світлана Бородіна, пасажири самі змогли вибратися з палаючого літака. «Екіпаж вийшов самостійно, решта пасажирів теж, їм надається медична допомога на місці події», – повідомила пані Бородіна.

Восьмеро пасажирів літака госпіталізовано до лікарень Донецька, повідомили у ДСНС

Пізніше деякі з тих, що вижили розповіли журналістам, що врятуватися від загибелі у вогні їм допомогла тріщина, що виникла у фюзеляжі.

«Ми йшли на вже зниження, коли відчули, що швидкість літака збільшується, після чого почався крен вліво. Сталося зіткнення з землею, після чого літак зім'яло в прямому сенсі як консервну банку. Завдяки тій тріщині, яка утворилася в літаку, ми змогли вчасно залишити літак до загоряння», – цитує «5 канал» розповідь одного з пасажирів літака Олега Ошеки.

«Якщо б, напевно, не ця тріщина, то ми б звідти не вибралися», – додає інший пасажир літака Дмитро Вербицький.

Пасажирські турбогвинтові літаки Ан-24 вироблялися серійно в СРСР з 1962 по 1979 роки. З 2010 року це вже дев'ятий серйозний інцидент з літаком цієї марки.

У серпні 2010 року при нічному заході на посадку в аеропорту Ігарки за поганих погодних умов Ан-24 авіакомпанії «Катекавіа» приземлився в лісі за 700 метрів до злітно-посадкової смуги, зруйнувався і частково згорів. З 15 осіб, що перебували на борту, загинули 12.

Наступного року, у липні 2011-го, Ан-24 авіакомпанії «Ангара» через пожежу в лівому двигуні пожежі був змушений здійснити посадку на річку Об в 63 км від Нижньовартовська. Загинули семеро осіб.