ПАРТНЕРСТВО

Енергетична тема залишається найважливішою у нашому діалозі з Баку. Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв відвідав Азербайджан з робочим візитом. Усі його зустрічі в Баку були присвячені підготовці офіційного візиту до цієї країни Президента Віктора Януковича, який заплановано на наступний тиждень. Андрій Клюєв провів переговори з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і Прем'єр-міністром Артуром Расізаде, а спільно зі своїм азербайджанським колегою Ягубом Еюбовим провів дев'яте засідання Спільної міжурядової українсько-азербайджанської Комісії з питань економічного співробітництва.

За 2010 рік товарооборот між Україною і Азербайджаном досяг фактично докризового рівня і зріс на 84%. Як зазначив Андрій Клюєв, наразі Україна та Азербайджан мають намір посилити взаємодію у таких пріоритетних сферах, як паливно-енергетичний комплекс, авіакосмічна галузь, транспорт, сільське господарство, і перейти до реалізації довгострокових масштабних проектів.

Український урядовець відзначив: за час, що минув з останнього засідання комісії, уряди двох країн провели значну роботу. "Одним з її результатів стало підписання в січні 2011 року під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі міжурядової українсько-азербайджанської угоди про транспортування нафти територією України та меморандуму про співпрацю у сфері поставок зрідженого природного газу", - нагадав урядовець. За його словами, ці два документи створили необхідну правову основу для транспортування азербайджанської нафти для потреб українських НПЗ, а також відкрили нові можливості для експорту азербайджанської нафти на ринки країн Східної та Центральної Європи. "Тепер нам необхідно зосередитися на виконанні досягнутих домовленостей", - сказав Андрій Клюєв.

Учасники засідання обговорили можливості налагодження поставок нафти на нафтопереробні підприємства Західної України (ВАТ "НПК-Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття"), а також можливості збільшення інвестицій Державної нафтової компанії Азербайджану в мережу заправних станцій на території нашої держави. Наразі ДНКАР придбала в Україні 15 автозаправних станцій, а також нафтобазу в Одесі.

За словами першого віце-прем'єра, в Баку обговорювалося і науково-технічне співробітництво між НАНУ та Державною нафтовою компанією Азербайджану в енергетичній сфері. Українські інноваційні технології, які не мають аналогів у світі, можуть допомогти у розв'язанні такої проблеми для навколишнього природного середовища, як мінімізація наслідків техногенних аварій на нафтопромислових підприємствах. Учасники засідання домовилися, що Національне космічне агентство України спільно з Міністерством зв'язку та інформаційних технологій Азербайджану розроблять конкретні пропозиції щодо співробітництва в галузі дистанційного зондування Землі.

Андрій Клюєв також розповів, що у Баку обговорювалися міжнародні транспортні проекти, зокрема, можливе приєднання Азербайджану до тристоронньої угоди між Україною, Литвою та Білоруссю про розвиток вантажоперевезень у напрямку Балтійське море - Чорне море.