ЖАЛОБА. Президент Віктор Янукович вшанував пам’ять жертв Бабиного Яру, поклавши квіти до пам’ятника в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» у Києві.

Разом з главою держави у церемонії вшанування жертв Бабиного Яру взяли участь Прем’єр-міністр Микола Азаров, Голова Верховної Ради Володимир Литвин і віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ Держави Ізраїль Авігдор Ліберман.

У Національному історико-меморіальному заповіднику разом із Президентом, Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради побували також міністри, народні депутати та представники столичної влади, які зі свого боку поклали квіти до пам’ятника жертвам «Бабиного Яру».

Завершальною нотою вшанування пам’яті жертв нацистського геноциду учасниками церемонії стала хвилина мовчання, повідомляє прес-служба глави держави. Це єднання влади і громадськості не лише столиці, а й усієї держави вкотре засвідчило позицію України: подібна трагедія ніколи не повинна повторитися. 

Нагадаємо, під час окупації Києва з 1941 по 1943 роки саме в цьому урочищі німецька окупаційна влада здійснювала масові розстріли мирного населення Києва та радянських військовополонених. Загальновідомим є й той факт, що за перші два дні, а саме 29 і 30 вересня, на цьому місці було розстріляно близько 34 тис. киян єврейської національності.

До того ж, масові розстріли тривали майже до звільнення Києва в листопаді 1943 року. У цілому за цей період у Бабиному Яру було знищено від 70 до 200 тис. осіб. Такими є оцінки різних істориків.