ПОШАНА

На честь захисників Київщини 1941 року запрацювала Пошукова Вахта «Пам’ять жива!»

На околиці села Веселинівка (колишня назва Скопці) Баришівського району Київщини за кілька днів до дати початку Великої Вітчизняної війни стрілка часу повернула у минуле на 72 роки. 7 липня 1941-го на цьому місці захисники Вітчизни з України, Росії, Білорусі, Угорщини зібрали силу волі та боронили від німецьких окупантів шматок нашої землі. Цього дня Київська операція розпочалася із поразки. А за липень—вересень (аж до 26 числа) поблизу Веселинівки німецькі загарбники винищили чи взяли у полон тисячі солдатів й офіцерів, залишивши на цій болотяній землі кривавий спомин...

Цей термін дістав назву «Баришівський казан». Нині тут болота всохли, перетворившись на степ. А на його площі розгорнуто польовий табір. Це група пошуковців «Союзу «Народна Пам’ять», спираючись на історико-архівні дані, за допомогою металодетекторів проводить пошукову розвідку. І має вагомі результати.

А поблизу села Волошинівка 15 червня науковці знайшли останки двох сержантів, один з яких мав смертний медальйон, гвинтівочні патрони у кишені шинелі, малу саперну лопатку в шкіряному чохлі, дві ручні гранати РГД-33 із запалами, маслянку і пенал для чищення гвинтівки Мосіна. За рік представники громадських організацій з дев’яти областей знайшли рештки 13 солдат (двох уже ідентифіковано), а за два роки, провівши 950 експедицій, виявили рештки 2 тисяч солдат (з них встановлено імена 175).

Уряд підтримує цей військово-пошуковий рух. Тож на місце, де полягли захисники Київщини 1941-го, прибув віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Він нагадав, що до 70-річчя Перемоги з’явиться меморіальний комплекс «Дзвін Перемоги — Дзвін Пам’яті». Його віділлють з уламків гільз, снарядів і патронів, зібраних пошуковими організаціями України, Росії і Білорусі на полях битв у роки війни і встановлять на місці, де сходяться кордони трьох країн.

«Це практична реалізація указу Президента «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років, — сказав віце-прем’єр. — Разом з іншими воїнами, буде перепоховано останки мого земляка Михайла Ілліча Литовченка, який народився в 1920-му в селищі Фрунзе на Дніпропетровщині. У 1941 році він загинув під час Київської операції. Силами пошуковців його останки виявлено в одиночному окопі, ідентифіковано за медальйоном і значком із зображенням арфи. Ми знайшли його родичів і розповіли їм правду про його подвиг. Відновили зв’язок часів і поколінь».

Насамкінець Олександр Вілкул зазначив, що важливий напрям діяльності пошуковців — створення музеїв Пам’яті Великої Вітчизняної війни в школах і на підприємствах, проведення міжнародних Вахт Пам’яті.

Кульмінація вечора — символічне відновлення запальничкою часів війни Вогню пам’яті. Його запалив учасник Київської операції Андріан Галябардник. Він також підняв над вогнищем Державний прапор України спільно з 14-річним пошуковцем з Умані Дмитром Білашем.