ПРОТИДІЯ

Щороку кількість виявлених Службою безпеки України корупціонерів зростає майже на 15%. Про це заявив начальник головного управління боротьби із корупцією та організованою злочинністю СБУ Юрій Пилип'юк на "круглому столі" "Боротьба із корупцією в Україні: стан і проблеми".

Якщо позаторік Службою безпеки та за її матеріалами іншими правоохоронними органами порушено 750 кримінальних справ, то у 2010 році їх вже було 1107, а за чотири місяці 2011 року - 382.

Водночас, зростає і рівень притягнутих до кримінальної відповідальності посадовців. Це, зокрема, заступники голів державних відомств, інспекцій, начальники підрозділів правоохоронних органів, судді районних судів та керівники органів місцевої влади.

Боротися потрібно не стільки з корупціонерами, скільки з причинами корупції, не забуваючи про дієвий механізм контролю за виконанням антикорупційного законодавства. Визначальним чинником тут є залучення широкої громадськості, повідомляє УНІАН.

Системна протидія корупції має бути націлена на руйнування її основних засад у суспільстві. Йдеться насамперед про так звані "три кити корупції": роздутість чиновницького апарату при мінімальних зарплатах чиновників, надмірну кількість перевіряючих структур та зарегульованість дозвільної системи.