ТЕХНОЛОГІЇ. Харківська область відмовляється від флюорографічного обстеження на старому обладнанні і переходить на цифрову рентгенографію. Вона, як поінформував заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма,  ідеальна з точки зору безпеки здоров’я людей та економічної вигоди. Серед основних переваг цифрової рентгенографії він назвав п’ятиразово менше променеве навантаження, високу діагностичну спроможність за рахунок високої розрізнювальної здатності, майже повне виключення впливу помилок експонування на результат обстеження за рахунок високого діапазону контрастності, відсутність витрат на придбання плівки та фотореактивів, більшу пропускну спроможність – за годину можна оглянути 30 пацієнтів, а також  легкість обробки та архівування зображення.  Саме таке обладнання, за словами Ігоря Шурми, отримають всі центральні районні лікарні області і всі 27 поліклінік Харкова, що стане суттєвим внеском обласної державної адміністрації у боротьбу із туберкульозом в регіоні.

На повне переоснащення медичних установ новітніми рентген-приладами з обласного бюджету виділять  майже 45 млн гривень. Усе застаріле обладнання після заміни флюорографів вилучать з обслуговування лікувальних установ. Наразі вже отримали цифрові пересувні флюорографічні установки «КРАС» міжрайонні медичні заклади. І з перших днів нового року бригади лікарів, озброївшись новим  обладнанням, за заздалегідь складеним графіком, виїхали в населені пункти районів проводити значно безпечніше  флюорографічне обстеження. Пропускна спроможність одного  рентген-апарата «КРАС» становить приблизно 150 людей за зміну. Іншими словами, хваляться фахівці,  за день вони  можуть повністю обстежити невелике село.

Усього в Харківській області налічується більше 1600 сільських населених пунктів, де в нинішньому році люди зможуть пройти повне флюорографічне обстеження, не турбуючись, як раніше, про надто шкідливий вплив опромінення на свій організм.