Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ВЕКТОР ЧИ НАПРЯМ. У  понеділок  Рада міністрів ЄС на  засіданні,  присвяченому Східному партнерству, підтвердила свій намір підписати з Україною угоду про асоціацію, включно із положеннями про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Про це йдеться в повідомленні представництва Європейського Союзу в Україні.

Однак для цього Україна має вдатися до рішучих дій і досягти відчутного прогресу в трьох важливих сферах, на яких Рада ЄС наголосила у своїх висновках, ухвалених 10 грудня 2012 року. Йдеться передовсім  про забезпечення відповідності жовтневих парламентських виборів в Україні міжнародним стандартам, розв’язання  проблеми застосування вибіркового правосуддя та перешкоджання повторному виникненню подібних ситуацій, а також виконання реформ, що були визначені у спільно погодженому порядку денному асоціації Україна — ЄС, ідеться в повідомленні.

Рада ЄС підтвердила прагнення Євросоюзу встановити згодом безвізовий режим із країнами — учасницями Східного партнерства. У цьому контексті міністри закликали Україну активізувати зусилля у напрямі виконання критеріїв першої фази Плану дій з візової лібералізації. Також учасники зустрічі сподіваються на якнайскоріше завершення процесу набуття чинності оновленої угоди про спрощення оформлення віз з Україною та Молдовою.

Окрім того, Рада міністрів ЄС підтвердила важливість Східного партнерства як особливого виміру європейської політики сусідства та мети ініціативи — побудови політичної асоціації та поглиблення економічної інтеграції між ЄС та країнами-партнерами.

Наостанок Рада міністрів ЄС висловила бажання провести у липні зустріч міністрів закордонних справ країн — членів Східного партнерства. Особливої актуальності ця зустріч набуває у рамках підготовки до саміту Східного партнерства, що відбудеться у Вільнюсі в листопаді.