Поринути у світ читання для людей з вадами зору — нині непосильна розкіш. В Україні склалася критична ситуація щодо виготовлення книг зi шрифтом Брайля. Так, у Черкаській обласній бібліотеці для дітей таких усього дві. Щоб бодай якось утамувати літературний голод незрячих людей, Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів — УСІ» започаткував благодійну акцію. Всеукраїнський проект «Книга, яка говорить» підтримала обласна бібліотека для дітей. На заклик працівників закладу озвучити і записати дитячі твори вже відгукнулося чимало охочих.

У планах обласної дитячої бібліотеки — озвучити «Русалоньку» і «Миколчині історії» Марини Павленко, а також твори черкаського письменника Сергія Носаня. Начитуватимуть книги працівники бібліотеки. Втім, створити аудіозапис власними силами можуть усі охочі. Необхідна інформація та інструкція із начитування книг розміщена на сайті бібліотеки.

На заклик підтримати добру справу відразу відгукнулися місцеві письменники, актори та пересічні громадяни. Зраділи ініціативі і в обласному товаристві незрячих. Організація має свою бібліотеку. Окрім брайлівських книжок, тут є бобіни, касети, диски. Втім, аудіофонд досить бідний. Має товариство і невеличку електронну бібліотеку. Та й тут не без проблем.

Послугами бібліотеки користуються майже 600 незрячих. Усього на Черкащині таких дві — одна в обласному центрі, і ще одна в Звенигородці. Тож посильний внесок кожного у реалізацію Всеукраїнського проекту «Книга, яка говорить» може зробити літературний світ незрячих багатшим і яскравішим.