ПРИБУТОК. На Чернігівщині набирають обертів виплати господарям спеціальної бюджетної дотації за утримання молодняку ВРХ, який народився на їхніх обійстях. Селяни — люди недовірливі, тож не поспішають хапатися за нову справу, не переконавшись, що вона дійсно вигорить. Так сталося і з виплатою державних компенсацій на телят: до сільрад на її одержання у червні подав документи лише 71 житель області.

— Коли ж на цю кількість людей було нараховано 32 тис. грн і кожен господар одержав обіцяні кошти від 250 до 750 грн (залежно від віку підростаючого молодняка), їхні односельці збагнули, що справа варта тієї дещиці часу, що буде витрачена на збір кількох документів. Більше того, хто раніше їх збере, той першим у порядку живої черги отримує гроші, — розповів начальник відділу організації виробництва та маркетингу продукції тваринництва головного управління агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Олег Крапивний. — У липні кількість охочих одержати прибуток за своє теля зросла у понад 14 разів, а нараховані кошти сягнули за півмільйона гривень.

 Ця дотація сприяє розвитку в області важливої для неї галузі, насиченню ринку продукцією тваринництва. А для населення тримісячні бузівки, доки доростуть до 11-місячного віку, стають своєрідними скарбничками, які щоквартально поповнюються новими коштами.

Як повідомили у прес-службі Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, на Чернігівщині також отримали від держави грошове відшкодування перші вісім власників корів за придбані ними доїльні апарати. Загальна сума виплаченого становить майже 33 тис. грн і приймання документів триває. Більше корів у домашній череді — більше телят, що відтепер теж працюють на добробут селян.