АГРОПОЛІТИКА. Прем’єр-міністр поставив чітке завдання динамічно розвивати тваринництво, передусім припинити спад і розпочати нарощування виробництва м’яса та молока. Це сприятиме імпортозаміщенню м’ясо-молочної продукції, а отже посилить продовольчу безпеку України. Одним із заходів для підтримки стабільного виробництва у сегменті тваринництва стало прийняття урядом постанови щодо виділення протягом року 1 млрд грн на стимулювання приватних господарств населення утримувати велику рогату худобу. Про це на урядовому брифінгу повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

За його словами, спеціальну бюджетну дотацію виплачуватимуть за утримання молодняку ВРХ, який на момент подання уперше фізичними особами відповідних документів досяг певного віку. Зокрема за молодняк віком 3—5 місяців виплачуватимуть 250 грн за голову, віком 6—8 місяців — 500 грн за голову, віком 9—11 місяців (включно) — 750 грн за голову. Передбачається, що у подальшому дотацію сплачуватимуть у розмірі 250 грн за кожні три місяці утримання молодняка до досягнення віку 11 місяців.

Микола Присяжнюк зазначив, що, згідно з розрахунками, цей механізм дасть змогу збільшити поголів’я великої рогатої худоби у населення на 670 тис. голів, а також підтримати відгодівлю 770 тис. голів бичків. Це забезпечить виробництво 160 тис. тонн яловичини.

Міністр підкреслив, що впровадження спеціальних бюджетних дотацій — потужний крок, і, якщо ця програма зарекомендує себе позитивно, уряд передбачатиме такі дотації щорічно. Він також додав, що цього року підготовчі роботи щодо впровадження дотаційного механізму розпочнуться у травні, протягом якого ветеринарна служба безкоштовно проведе повну ідентифікацію ВРХ. А з 1 червня розпочнеться виплата дотацій. «Коли буде завершено цю роботу, зобов’язання переходять до сільських рад, які мають проводити постійний моніторинг наявності худоби на подвір’ї. Щоквартально сільська рада передаватиме відповідну інформацію, і кошти автоматично перераховуватимуть на рахунки», — повідомив Микола Присяжнюк.                     

Також міністр поінформував про хід весняно-польових робіт. Зокрема він повідомив, що засіяно 5,9 млн га (66% прогнозу). Так, завершено посівну ранніх ярих зернових культур на площі 3,6 млн га, що на 200 тис. га більше, ніж торік. Із них яру пшеницю посіяно на площі 250 тис. га, ячмінь — на 2 млн 814 тис. га  овес — на 311 тис. га, горох — на площі 248 тис. га.  Крім того, кукурудзою на зерно засіяно 2 млн га (планується — 4,4 млн га), цукровим буряком — 450 тис. га (84%), соняшником — 2 млн га (47%), соєю — 384 тис. га, а пересів озимих на зерно ярими культурами зроблено на площі 722 тис. га.

Микола Присяжнюк також зазначив, що розпочато посів круп’яних культур: гречкою засіяно 20 тис. га (планується 283 тис. га) просом — 39 тис. га (17%), рисом — 0,3 тис. га (1%). «Весняно-польові роботи ведуться планово, без зриву, і ми сподіваємося, що проведемо їх на високому рівні», — резюмував міністр.