ТЕНДЕНЦІЇ. Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку презентувала результати його роботи  за минулий рік.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) повідомила  про попередні результати роботи українського фондового ринку за минулий рік.

«Ми раді констатувати позитивну динаміку розвитку фондового ринку, незважаючи на несприятливу кон’юнктуру, і сподіваємось на продовження зростання в нинішньому році», — зазначив голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв. Порівняно з 2010 роком обсяг біржових контрактів (договорів) з цінними паперами збільшився майже вдвічі — до 235,84 млрд грн. Найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на фондових біржах зафіксовано з державними облігаціями України (42,03% загального обсягу виконаних біржових контрактів на організаторах торгівлі) та акціями (33,68%). Минулого року також  збільшилися випуск акцій на 17,20 млрд грн — до 57,79 млрд грн (регулятор зареєстрував 558 випусків акцій) і випуск облігацій на 26,21 млрд грн — до 35,70 млрд грн (зареєстровано 209 випусків облігацій підприємств).

 

«Проте є певні негативні моменти, про які  не згадав регулятор у наведеній статистиці. Це, зокрема, зменшення обсягу  задепонованих коштів на рахунках торговців цінними паперами, а також  падіння вартості акцій унаслідок негативного зовнішнього фону (фондовий індекс «Української біржі» втратив 41,46%, індекс ПФТС —  45,35%. — «УК»), — зауважує аналітик інвестиційної групи (ІГ) «Арт-Капітал»  Олег Іванець. На його думку, український фондовий ринок, незважаючи на вказані успіхи, все ще не став повноцінним інвестиційним інструментом. Зокрема, якщо порівнювати обсяг депозитів з обсягом інвестицій у цінні папери, стає зрозумілим, що зростання у два рази не є метою для ринку, його необхідне зростання обчислюється десятками разів.

Українські компанії ще не відчувають фондовий ринок як інструмент залучення капіталу, а вітчизняні  інвестори також не особливо довіряють йому. Проте, в цілому, динаміка ринку цінних паперів позитивна, а це головне.