ІСТОРІЯ. Унікальним експонатом – фугасною авіаційною бомбою ФАБ-9000М-54І вагою 9 тонн – поповнилась експозиція Вінницького військово-історичного музею Повітряних сил. Раритетний експонат ще 1958 року випуску прибув до міста над Південним Бугом з Озерного під Житомиром, де свого часу базувалися бомбардувальники дальньої авіації.

Навіть зовнішній вигляд грізної зброї вражаючий: діаметр корпуса – 1,2 м, загальна довжина – 5 м. Особливістю бомби є спеціальна конічна головка із високоміцної сталі. Завдяки цьому скинутий з висоти приблизно 16 км важкий фугас заглиблювався у землю на глибину близько 12 метрів, що забезпечувало руйнування особливо важливих об’єктів – від підземних залізобетонних командних пунктів до великих промислових та портових споруд.

За спогадами очевидців бойових метань бомби, її вибух супроводжувався утворенням аналогічного ядерному «гриба», а воронка на полігоні у діаметрі сягала 120 метрів. Однак відправлений із Житомира до Вінниці фугас цілком мирний. Буква І в його назві означає «інертний», тобто бомба призначена для навчань і є сталевою болванкою.