ГРОШІ. На цей момент виплату пенсій за лютий повністю завершено в усіх регіонах України. Про це міністр соціальної політики Наталія Королевська заявила під час селекторної наради з питань заборгованості зі сплати внесків до Пенсійного фонду.

 «Кошти отримали 13,6 мільйона пенсіонерів. Загальна сума виплати становила 20,56 мільярда гривень. І це на 2,8 мільярда (або на 15,7%) більше, ніж у лютому минулого року», — конкретизувала міністр.

Таких результатів вдалося досягти, незважаючи на наявність заборгованості перед Пенсійним фондом за сплатою Єдиного соціального внеску обсягом майже 3 мільярди. Існує також недоїмка в 1,6 мільярда гривень зі сплати єдиного внеску (починаючи з 2011 року) та дещо менша недоїмка зі сплати страхових внесків, котра утворилася ще до 2011 року.

 Найбільшу заборгованість зі сплати страхових внесків та єдиного внеску мають підприємства Донецької (539,1 мільйона), Луганської (418,2 мільйона), Харківської (232 мільйони) областей та Києва (220,7 мільйона). В Автономній Республіці Крим заборгованість сягнула майже 157, а у Львівській області — 150,8 мільйона гривень. «Однак я наголошую, що в цих регіонах, як і в усіх інших, виплату пенсій профінансовано вчасно та у повному обсязі. І якби всі підприємства виконали свої зобов’язання перед Пенсійним фондом, зросли б можливості держави для підвищення соціальних стандартів та осучаснення пенсій», — наголосила Наталія Королевська.

«Основними резервами є збільшення фонду оплати праці, легалізація неформальної зайнятості та зарплати, погашення заборгованості з виплати заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду. Усе це дасть змогу віднайти додаткові кошти для розв’язання основних проблем у пенсійному забезпеченні», — довела до відома учасників наради міністр. При цьому подолання проблеми різниці у розмірах пенсій залежно від року їх призначення залишається одним із важливих завдань соціальної політики уряду, повідомляє прес-служба профільного міністерства.

«Кошти, які надійдуть від погашення заборгованості до Пенсійного фонду, — той резерв, який безпосередньо можна використати. Якщо ж говорити загалом, то на осучаснення пенсій, призначених до 2008 року, потрібно 19,9 мільярда гривень. Таким чином, у середньому вони могли б зрости на 160 гривень», — додала урядовець. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»