«Нині ми єдине вугільне об’єднання в області, яке працює», — стверджує генеральний директор ДП «Лисичанськвугілля» В’ячеслав Теросипов.

Найбільш критичним періодом для підприємства виявився серпень. Тільки на території шахти імені Мельникова розірвалися 38 снарядів.  Та й економічно успішною роботу всіх чотирьох шахт, які входять в об’єднання, не назвеш: якщо у квітні тут видобували майже 70 тисяч  тонн вугілля і заробляли 20 мільйонів гривень, то за наступні три місяці видобуток знижувався. Фонд заробітної плати зменшився, і, погодивши питання із профспілкою, підприємство змушене відправити багатьох робітників у неоплачувані відпустки.

Та якщо у квітні генеральний директор ДП «Лисичанськвугілля» був упевнений, що шахти не закриватимуть, то нині такої впевненості немає: в уряді розглядають проект реструктуризації кількох вугільних підприємств, серед яких є й лисичанські.

«Намагатимемося зберегти наші підприємства, адже вони не так зруйновані, як інші в регіоні. Сподіваюся, в уряді зрозуміють, що доцільніше вкласти кошти в наші шахти, де вціліло обладнання, є фахівці, ніж відновлювати зруйновані. Переконуватиму і боротимусь за кожну шахту», — підкреслює В. Теросипов.

Його наміри під час наради з керівниками вугільних підприємств підтримав голова Луганської ОДА Геннадій Москаль, який вважає, що на території, підконтрольній українській владі, не повинна закритися жодна шахта. «Моя позиція по цьому питанні незмінна. Не дам закрити жодної шахти», — зазначив очільник ЛОДА.

Цю позицію влади та виробничників обіцяють врахувати у профільному міністерстві. Принаймні  заступник міністра Мінвуглепрому Юрій Зюков, який був присутній на нараді, погодився, що «закривати шахти — це найпростіше рішення. Треба думати, що робити з ними, і знаходити шляхи розв’язання проблем».