ВИСТАВКИ. У Черкаському обласному краєзнавчому музеї відкрилася унікальна виставка експонатів із Дніпродзержинська. Вона складається із 70 мистецьких виробів, виготовлених народними майстрами Радянського Союзу, які подарували генсеку КПРС Леоніду Брежнєву. В обмін на неї у Дніпродзержинськ вирушила виставка картин відомого черкаського художника Данила Нарбута. Усім відомо, що Дніпродзержинськ — мала батьківщина Леоніда Ілліча, людини, яка протягом 18 років очолювала одну з наймогутніших імперій світу. А тому подарунки Брежнєву викликають інтерес як з точки зору характеристики епохи, так і особистості лідера. 

Подарунки політичним діячам робили завжди. Починаючи з презентів Леніну, їх передавали на зберігання в центральні музеї Москви. Відомо, що в 1949 р. у Державному музеї образотворчого мистецтва було відкрито виставку подарунків Сталіну, яка працювала три роки і викликала великий інтерес  відвідувачів.

Як розповіли організатори виставки, Дніпродзержинський музей історії міста щорічно відкриває 50—60 нових експозицій, що дає можливість знайомити відвідувачів із музейними фондами, а також колекціями інших музеїв України та зарубіжжя. Серед подарунків відомого земляка — картини, скульптури, вази і килими з його портретами, вироби з каменю, скла, фаянсу, порцеляни, ткані, різноманітна обробка дерева — різьблення, випалювання, інкрустація. Майже всі експонати належать до так званого тріумфального стилю з характерною для нього радянською символікою.

Світ подарунків відображає не тільки якості й смак адресата, а й багато інших моментів: рівень суспільної свідомості, конкретну соціально-політичну ситуацію, взаємини «верхів» і «низів». Цим пояснюється присутність майже на кожному предметі портрета

Л. І. Брежнєва. Багато разів, анфас і у профіль, тиражовано образ генерального секретаря, символіка та інші атрибути влади. Можливо, це пересторога всім нам, аби ніколи не повторювали помилок минулого?