ЖКГ

Перший крок реформи житлово-комунального господарства — якнайшвидше створення прозорої системи обліку і контролю. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв у Севастополі після представлення нового голови міської державної адміністрації Володимира Яцуби.

На думку урядовця, в першу чергу необхідно розробити єдину для всіх регіонів методику розрахунку тарифів. «У нас 72 тис. котелень, 32 тис. ліцензіатів. Майже кожна котельня і кожен ліцензіат розраховували свої тарифи, по-своєму використовуючи методики. При цьому їх підрахунки істотно відрізняються», — підкреслив він.

Друга проблема — втрати в мережах. «Ми можемо боротися за ціни на газ, але якщо у нас втрати в мережах у деяких ліцензіатів досягають 50—70%, то про що ми можемо взагалі говорити?!», — цитує слова першого віце-прем’єра його прес-служба. 

За словами Андрія Клюєва, у наступному році планується забезпечити всі будинки приладами обліку тепла, на що необхідно 3,3 млрд грн. Ця сума повинна бути закладена в держбюджеті та Програмі соціально-економічного розвитку на 2012 рік.

Неприпустимо, коли кількість поданого тепла продовжують розраховувати за формулами, що призводить до завищення витрат у деяких випадках в кілька разів, зазначив урядовець. Не менш важливим він вважає і питання енергозбереження та енергоефективності, адже низька ККД котелень лягає на плечі споживачів. Розв’язати цю проблему доручив Президент та Прем’єр-міністр.