НАВЧАННЯ. Нині у Вінниці діє 226 об’єднань співвласників, багатоквартирних будинків і процес створення таких структур триває. Та лише десята частина ОСББ працює ефективно. Одна з причин цього — брак необхідних керівникам об’єднань знань. Як правило, під час вибору управителя будинку мешканці передусім беруть до уваги його ініціативність, наполегливість, уміння працювати з людьми. Та хоч би якими  заповзятими були слюсар, сантехнік, колишній військовий тощо, їм не вистачає обізнаності у новій справі. І це зрозуміло — ніхто їх не вчив цьому.

— У зв’язку з відсутністю на державному рівні вимог щодо управителів об’єднань співвласників та старших по будинку мало хто з них досконало знає свої права й обов’язки. Як правило, вони недостатньо добре орієнтуються у законодавчому полі, часто не знають, як правильно оформляти договори, вести бухгалтерський облік, вирішувати інші питання, — зазначив начальник відділу з розвитку ОСББ департаменту житлового господарства міської ради Роман Фурман.

Тож міська влада взялася ліквідувати цю прогалину — навчити керівників об’єднань ефективно управляти житловим комплексом. П’ять днів на тиждень упродовж двох місяців 20 управителів багатоповерхових будинків сідали за парти і занотовували сказане спеціалістами різних галузей — економіки, житлово-комунального господарства, податкової служби тощо.

Голова правління ОСББ «Подолянка—12» Олена Павловська впевнена, що отриману інформацію використає на практиці.

— Я перевірю документацію на відповідність і визначу, що потрібно вимагати від забудовника, оскільки до цього я навіть не знала, що він зобов’язаний надати перелік документів під час здачі об’єкта, — зауважила вона і додала, що тепер зможе краще працювати з надавачами послуг, адже деякі з них «зловживали нашою необізнаністю і нав’язували нам свої умови».

За словами Романа Фурмана, курс навчання був пілотним і викликав неабияку зацікавленість в управителів будинками. За їхніми пропозиціями до програми навчання будуть внесені зміни. Наразі проводиться набір слухачів на другий курс.