КОНТРОЛЬ. Виконання столичного бюджету Прем’єр-міністр Микола Азаров обговорив з головою Київської міської держадміністрації Олександром Поповим.  Належне фінансування потреб міста керівник уряду назвав спільним завданням Кабміну і міської влади. Микола Азаров запевнив, що уряд повністю профінансує передбачені в державному бюджеті кошти на виконання Києвом функцій столиці, а також на реалізацію інфраструктурних проектів, зокрема на будівництво нових станцій метрополітену та великого транспортного вузла на Поштовій площі.

При цьому територіальна громада й міська влада можуть і повинні набагато більше зробити для розвитку міста і збільшення ресурсної бази міського бюджету. «Є великі резерви, значний потенціал для інвестицій — це треба мобілізувати, і доходи громади зростуть», — переконаний Прем’єр-міністр.

Микола Азаров запропонував міській владі шукати власні практичні шляхи пожвавлення економічної діяльності, вивчити практику мерій великих європейських міст, які вдало використовують нестандартні рішення в умовах кризи та рецесії.

Він також доручив міністрові фінансів разом із КМДА розробити пропозиції про джерела збільшення доходів міського бюджету та їх спрямування на реалізацію передовсім соціальних програм, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Треба попрацювати так, аби за підсумками першого кварталу ми мали зростання і в Києві, й у країні, а, отже, змогли переглянути бюджети у бік їх збільшення», — резюмував Микола Азаров.

Зустріч відбулася на тлі загального посилення урядом фінансово-бюджетної дисципліни для стабільного функціонування бюджетної системи, забезпечення своєчасних виплат зарплат, пенсій, стипендій, інших соціальних видатків. Адже режим ощадливості витрат на державне управління триватиме і цього року.

До слова, на останньому засіданні Кабінету Міністрів Прем’єр доручив розробити та затвердити комплекс заходів з наповнення місцевих бюджетів, економного й раціонального використання бюджетних коштів. Відповідне завдання отримали голови АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських облдержадміністрацій.

Усі виплати коштів слід чітко контролювати, проводити планово, відповідно до законодавства. Необхідно передбачити першочергове спрямування вільних залишків бюджетних коштів, понадпланових надходжень тощо на соціальні виплати і оплату енергоносіїв та комунальних послуг.

Керівники мають забезпечити неухильне дотримання норм Бюджетного кодексу з проведення в першочерговому порядку розрахунків за захищеними видатками загального фонду місцевих бюджетів.

Окрім цього, згаданим керівникам доручено впорядкувати структуру і штатну чисельність працівників бюджетних установ у межах затверджених асигнувань на оплату праці. Конкретні пропозиції з оптимізації мережі бюджетних установ потрібно подати до робочих груп при відповідних галузевих міністерствах.

Суворий контроль передбачено під час витрачання коштів місцевих бюджетів за незахищеними статтями. Окрему увагу глава уряду звернув на фінансову обгрунтованість договорів на енергоносії для бюджетних установ. А Держфінінспекції доручено проводити відповідні перевірки місцевих бюджетів, якщо в них не передбачено в повному обсязі видатки на оплату праці та розрахунки за енергоносії.

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»