ТРАНСПОРТНА АРТЕРІЯ. З французького Ліона до італійського Турина за дві години. Це стане можливо завдяки швидкісному тунелю через Альпи. Угоду про його будівництво підписали Франція та Італія. Країни мають на меті запустити через тунель потяг, що дозволить здолати 300 кілометрів між Ліоном і Турином удвічі швидше, аніж зараз. Проект обійдеться в майже 8,5 мільярдів євро. Його противники кажуть, що це викидання грошей на вітер, адже пасажиропотік на ліонсько-туринському напрямку скорочується.

«Це безпідставні закиди. Ті, хто таке кажуть, мають обмежене бачення перспектив розвитку регіону», – заявляє заступник міністра транспорту Італії Маріо Чачча.

Тунель протяжністю в 57 кілометрів викликав численні скарги екологів. Мешканці долини Суза, де розміститься італійський вхід, заявляють, що довкіллю регіону буде завдано непоправної шкоди. Минулого тижня внаслідок протестів було затримано 40 людей, 26 із них потрапили за ґрати.

Гроші на спорудження тунелю дають не лише Франція та Італія. 40% витрат покриє Євросоюз, якщо Париж та Рим переконають його у доцільності проекту. Першу ділянку тунелю почали зводити торік улітку. Згідно з планами, закінчити будівництво мають до 2023 року.

 Copyright © 2012 euronews