ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Стихія пішла — залишились наслідки

 Чергове попередження синоптиків про погодні негаразди кримчан уже не лякає, адже зниження температури до 3 градусів морозу в горах та степовій зоні протягом наступних двох днів практично не вплине на загальну картину яскравої і теплої весни. Тим більше, що з наступного тижня підвищення температури до 27 градусів означатиме прихід справжнього літа на півострів. Залишається тільки позаздрити тим, хто планує свята провести на півдні!

Однак стихія, що вирувала минулого тижня в Криму, наробила чимало лиха. Сильний вітер протягом трьох діб призвів до виникнення проблем з електропостачанням, не обійшлося і без звичного для такої негоди падіння дерев та високих хвиль, які вкотре принесли збитки приморським населеним пунктам. Найбільше від 6-бального шторму постраждали Керч, де затопило територію заводу та знищило піщаний пляж у селищі Курортне, а також набережна Алушти.

Морська стихія, вкотре завітавши до улюбленого курортного міста, понівечила набережну Професорського кутка в районі пляжів  пансіонатів «Дубна»,  «Море» і «30 років Жовтня». Тут обвалилась берегоукріплювальна стіна, яка була побудована ще у 50-х роках минулого століття, та частина дорожнього покриття завдовжки близько 20 метрів. За попередніми підрахунками, на ремонтні роботи пошкодженої ділянки потрібно близько 17 мільйонів гривень. «Ми розраховуємо на виділення коштів з резервного фонду Кабінету Міністрів України, передбачених на ліквідацію наслідків таких стихійних ситуацій. А поки що, до надходження грошей, будемо своїми силами проводити роботи з укріплення берега та запобігання подальшим руйнуванням», — заявив на сесії Алуштинської ради міський голова Станіслав Колот. Він також додав, що Професорський куток буде повністю відновлено до початку курортного сезону.

Та не лише пляжі зазнали руйнації. В Сакському районі на озері Сасик-Сиваш через високі хвилі та поривчастий вітер могло б прорвати розділову греблю, що спричинило б надзвичайну ситуацію. На дамбі, вже в перший день стихії, були виявлені ділянки з розмивами. Саме тому на греблю терміново відрядили загони рятувальників з Євпаторії, Сак та Сімферополя, які укріпили греблю камінням та мішками з піском.   Усього на місці працювало 85 чоловік особового складу ГУ ДСНС в АР Крим і 10 одиниць техніки. Ситуація наразі під контролем, і руйнація греблі не загрожує.

До морського полону потрапили і ті, хто хотів скористатися послугами Керченської поромної переправи. Дві доби 6 пасажирським автобусам, 4 вантажним автомобілям і 20 легковикам довелося чекати морського затишшя. «Всі автостанції півострова отримали штормове попередження, але деякі автобуси вийшли з відправних пунктів задовго до отримання телефонограм. Уже на наступні рейси автобусних квитків  для людей, які хотіли дістатися російського порту, не продавали, — розповіли «УК» у прес-службі Рескомтрансу. — А тим, хто прибув на переправу, було запропоновано повернутися назад з відшкодуванням витрат на придбані квитки.

Люди ж вирішили чекати слушної погоди і були розміщені в приміщенні Керченського морвокзалу, де тепло, світло, є пункти громадського харчування, Інтернет-зв’язок, зали очікування».  У відомстві повідомили, що робота порту розблокована і пороми ходять за графіком.