На проведення енергоощадних заходів на Черкащині в місцевих та районних бюджетах передбачено використати 62,3 мільйона гривень. Крім того, до кінця року на енергозбереження додатково з державного бюджету надійде ще 6,4 мільйона.

Про це розповіла директор департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко. Проте, за її словами, з початку року на енергозбереження в районах на сьогодні використали лише третину коштів, передбачених у місцевих бюджетах. Майже не ініціюють проведення значних енергоощадних заходів у Золотоноші та Смілі, а також в Городищенському, Драбівському, Маньківському та Черкаському районах.

Лідер у царині впровадження енергоощадних заходів — обласний центр, де на це вже залучили 28 мільйонів гривень. Активно впроваджують такі нові технології в Умані, Каневі, Золотоніському, Тальнівському та Чорнобаївському районах.

Чимало енергоощадних заходів упроваджують заклади освіти. Це цілий комплекс робіт, зокрема утеплення приміщень, перехід на альтернативні види опалення. Ремонтні роботи вже завершено у восьми школах Золотоніського, Шполянського та Чорнобаївського районів. Приміром, у Лихолітській та Староковрайській школах Чорнобаївського району котельні капітально відремонтовано, котли замінено на нові, які працюватимуть на твердому паливі. 

Розрахунки  показують, що переведення опалення з природного газу на інші види палива дасть змогу досягти значної економії, а вкладені гроші мають окупитися вже за рік.

У 16 навчальних закладах області до кінця року додатково планують встановити нові енергоощадні котли. Крім того, у школах активно складають паспорти освітлення, використання яких дасть змогу заощадити значні кошти. Для порівняння: торік в області реконструювали та переобладнали 17 котелень, що дало економію 581,5 тисячі кубометрів газу.