Мабуть, і в інших містах є конкурси на краще облаштування прилеглої території. Однак у Черкасах це справді щось особливе, притаманне тільки цьому місту. Завдяки конкурсу «Оточи себе красою», який набуває в обласному центрі популярності, багато куточків стали затишнішими, привабливішими.

У конкурсі беруть участь сотні городян незалежно від того, мешкають вони в приватному домоволодінні чи багатоквартирному будинку. На багатьох квартирах з’явилися таблички із заохочувальними написами. Подвір’я з клумбами, сквери, які оздобили вигадливі господарі, кличуть відпочити в тіні виноградної лози, помилуватися декоративним тином із глечиками в національному стилі, журавлем, що виглядає з гнізда. Кожен шукає власне особливе вирішення, яке б не тільки органічно вписувалося в навколишнє середовище, а й відповідало прагненням та уподобанням сусідів.

Прапор міста — велика відзнака для кожного учасника конкурсу. Фото з сайту rada.cherkassy.ua

Сім’я Василя та Любові Івановських торік уперше взяла участь у конкурсі. Господарі виявили творчий підхід до озеленення території, облаштували її з вигадкою, можна сказати, з любов’ю. Тепер і гостей стало більше, розповідає Любов Володимирівна. Кожному цікаво, як господарі досягли такої гармонії. А конкурсна комісія також не пройшла повз, назвавши переможцями у номінації на краще облаштування території біля приватного домоволодіння.

Як вважає міський голова Анатолій Бондаренко, учасники конкурсу допомагають формувати привабливе обличчя міста. Крім того, такий конкурс — чудова можливість реалізувати власні таланти та уподобання, а також змінити місто на краще. А ще він спонукає людей до створення на подвір’ях затишних куточків. Дедалі більше людей беруть участь в облаштуванні клумб та зон відпочинку. Багатьом стає цікаво не лише озеленити, заквітчати газон чи територію довкола свого балкона, будинку чи офісу, а й подбати про благоустрій прилеглої території.

Уже не вперше бере участь у конкурсі черкаська загальноосвітня школа №3, яка не раз виборювала в ньому призові місця. Територія біля навчального закладу стала дендропарком з унікальними видами дерев та кущів, морем рідкісних квітів. Цікаво, що учні разом з батьками долучаються до роботи в цій оазі краси.

Як розповіла головний спеціаліст відділу реклами та дизайну міського середовища міської ради Оксана Величко, традиційно найбільше заявок до участі в конкурсі від черкасців, які облаштовували прибудинкові території.

Також цікаві й різноманітні пропозиції останнім часом надходять у номінаціях на краще облаштування балкона чи вікна, а ще території перед торгово-офісними та іншими громадськими будівлями. Рівень поданих пропозицій на конкурс рік у рік зростає.