ПОТОП

Його причина — не інтенсивні опади,  а погане водовідведення

Черкащани тепер із острахом дивляться на небо. Тривала літня спека раптом змінилася небувалими дощами. А в ніч з 28 на 29 червня випало 38,4 мм опадів, що перевищило місячну норму фактично вдвічі. 

За кілька годин в обласному центрі було затоплено більшість автошляхів.

Незважаючи на зусилля працівників МНС та комунальних служб, у місті до вечора лишалися підтопленими 11 ділянок, ускладнено транспортне сполучення між житловими масивами міста, зокрема Південно-Західним, Митницею, Центром. Рух був обмежений або повністю заблокований на багатьох вулицях. У місті виникли повноводні озера на вулицях 30 років Перемоги та Конєва і біля залізничного вокзалу, а також стався прорив колектора на перехресті проспекту Хіміків і вулиці Енгельса, причиною якого стало падіння на нього теплової камери Черкаської ТЕЦ, підмитої водою. Працівники комунального підприємства «Черкаський водоканал» прокладають обвідний колектор. Помічник начальника управління МНС в області з питань взаємодії з органами державної влади, ЗМІ й зв’язків із громадськістю Костянтин Проценко повідомив, що до ліквідації наслідків підтоплення залучено всі 12 одиниць спецтехніки й 54 працівники. До управління МНС звернулася понад сотня жителів міста, чиї будинки і машини були затоплені.

Проблема поганого водовідведення в Черкасах виникла не сьогодні. Підтоплення будинків та цілих мікрорайонів трапляється мало не щороку. Однак ефективних заходів для виправлення ситуації міська влада не вживає. Ось і зараз приватна фірма, яка виграла тендер на послуги дорожнього водовідведення, ще тільки вивчає ситуацію. Дренажні ж мережі своїх функцій не виконують через засмічення.

Внаслідок злив пошкоджено дамбу через Дніпро — її подекуди розмила дощова вода. За повідомленням старшого інспектора управління ДАІ в області Володимира Ліщенка, рух через річку дуже сповільнився: інспектори пропускають певну кількість машин у місто, а потім — з міста. Бетонне перекриття дамби не пошкоджено, однак дощова вода підмила земляні схили, тому тривають роботи для їхнього укріплення.

Уже тиждень в області йдуть інтенсивні дощі. Кількість опадів за цей період становила від 90 до 170 мм, що подекуди значно більше місячної норми. Найбільші дощі випали в Черкаському, Смілянському, Звенигородському та Чигиринському районах. Прогриміли грози, посилився вітер, подекуди випадав град. Це ускладнило роботу транспорту, підприємств енергетики, зв’язку, комунального та сільського господарства. У двох районах через негоду були відключені об’єкти електричних мереж та порушено електропостачання. Без електроенергії залишилися п’ять населених пунктів. Збиральна техніка, що в деяких господарствах вийшла на поля, тепер змушена повернутися назад. По всій області ∂рунт перезволожений, у багатьох місцях посіви озимої пшениці вилягли. Зерно, як кажуть хлібороби, «стікає», вражається грибком. За висновками фахівців, можливе зниження врожаю зернових культур на десять відсотків. 

Прогноз синоптиків невтішний: негода триватиме щонайменше до 4 липня.