ЗНАЙ НАШИХ! У Черкасах біля Дніпра можна побачити групки роздягнутих людей, яким і  холод не завада, — вони здійснюють щоденний ритуал: бігають по снігу босоніж, навіть купаються. І жодна застуда їх не бере! Тільки бадьорість та гарний настрій. Цікаво, що серед них не лише молодь, а й літні люди і навіть діти.

Натхненник й організатор відважних вправ — жінка на ім’я Заріна. Кажуть, її енергії та завзяття вистачає, аби вести здоровий спосіб життя самій і залучати інших. Щороку до групи здоров’я, яка виникла з доброї волі людей, вливаються нові. Вони хочуть відчути радість життя, всі його барви, які допомагає розкрити тісне спілкування з природою. Цікаво, що традиції такого спілкування закладені вже давно. В окремих дошкільних закладах міста групи здоров’я діють не один рік. Майже 17 років загартовують хлопчиків і дівчаток у дитсадку № 23 «Струмочок».

Війну хворобам і застудам оголосили маленькі морженята у черкаській школі № 34. Малеча загартовується за будь-якої погоди. Сонце, повітря і вода гарантують міцне здоров’я. Без водних процедур на свіжому повітрі ці дітлахи не уявляють і дня. Під наглядом учителя вони активно виконують вправи надворі.

Клас «Здоров’я» цієї школи — давно відомий у Черкасах. Без вагань сюди віддають малечу батьки.  Поєднала своїх вихованців із природою вчителька Валентина Гамяніна. Жінка сама вже багато років загартовується і розробила для дітлахів авторську програму. Щодня після уроків тридцять її учнів і кілька старшокласників у приміщенні роблять вправи на розігрів і далі на повітрі обливаються водою чи обтираються снігом.

Загартовування — один із найкращих природних методів лікування, кажуть медики. Обтирання, обливання, контрастний душ позитивно впливають на організм, але ефект буде, якщо цим займатися систематично і бажано все життя.

— Це нормалізує діяльність нервової системи, роботу внутрішніх органів, поліпшується обмін речовин і найголовніше — організм дитини пристосовується до протистояння хворобам, — підтверджує головний лікар Черкаського обласного центру здоров’я Олексій Підмогильний. Він наголошує, що шлях до здорового тіла й душі треба проходити поступово. Початківцям, особливо дітям, варто починати з теплої води, поступово знижуючи температуру. На сніг виходити з теплим тілом і регулярно провітрювати приміщення. Правильне загартовування подарує не лише міцне здоров’я, а й можливість протистояти психологічним стресам і життєвим негараздам.