Як готувати смачно і економно, використовуючи тільки рослинні продукти, розповів київський веган та кулінар Рудольф Краєвський. Котлети з гороху, сир з горіхів, паштет з нуту, майонез без яєць – усе це, за словами Рудольфа, легко можуть приготувати навіть недосвідчені кулінари. Знадобляться лише прості продукти та відповідна кухонна техніка – блендер, кавомолка, подрібнювач, мультиварка тощо.

Придбати якісну побутову, кліматичну, автомобільну, фото- і відеотехніку, газове обладнання зручно на сайті tehnik.od.ua. З кухонною технікою від кращих виробників ваші кулінарні експерименти завжди будуть вдалими.

Веганство – це ціла філософія, а також гарний спосіб оздоровлення організму без додаткових витрат – адже рослинні продукти значно дешевші за тваринні. Ось що розповів про нього Рудольф Краєвський.

Кухонний комбайн Bosch MCM62020.

Про таємницю рослин

У рослинах закладена програма регенерації і росту – найменша насінина, якщо її не «вбили» варінням, знає, які елементи підібрати, щоб вирости. Носієм цієї програми є ензими. Коли ми їмо сиру рослинну їжу, ензими продовжують працювати і гармонізують процеси всередині нашого організму.

Про співчуття

Вегетаріанець відчуває, що тварині страшно і боляче, коли її вбивають. А веган ще й усвідомлює, що тварини, як і всі живі істоти, мають почуття і переживання. Тварина, на відміну від рослини, не може відновитися з однієї насінини. Людські застарілі звички роблять нормою вбивство й експлуатацію живих істот. Адже корів, курей та іншу свою їжу люди не тільки вбивають, а й змушують жити в неприродних умовах, вводять їм ліки, годують гормонами тощо.

Про ейфорію

Коли приймаєш рішення стати веганом, завжди починаються сильні внутрішні метаморфози. Це дуже приємні відчуття. Відчуваєш, що стаєш більш природним, що робиш перший крок до чогось більшого. Приходить усвідомлення, що усі ми несемо відповідальність за кожен свій вчинок. Що усі ми впливаємо один на одного – як люди, так і інші живі істоти. І що ми самі обираємо – рухатися до добра чи до зла.

Змінюється все – відчуття запахів, смаків… Ейфорія з тобою живе десь півроку. Якщо, звісно, не потрапляєш в складні соціальні умови – коли родичі в один голос запевняють, що без м’яса ти схуд, позеленів і скоро помреш.

Про порятунок планети

Підраховано, що перестаючи купувати і оплачувати всю цю індустрію продуктів тваринного походження, веган у 20 разів менше шкодить планеті. Адже щоб будь-який тваринний продукт потрапив на стіл, цю тварину треба прогодувати, десь утримувати, утилізувати відходи її життєдіяльності, обробити м’ясо чи молоко, привезти, упакувати… Практично вся океанічна риба нині вирощується на фермах – у відгороджених сітками прибережних водах, де її годують відходами тварин. І це велика біда для океану.

А якщо дуже переймаєтесь, що не проживете без риби – вживайте водорості. Там і амінокислоти, і йод, і мікроелементи.

Статистика доводить, що з усього надлишку вуглекислого газу, який шкодить планеті, 5-8% виділяє авіація. А 15-18% – сектор інтенсивного тваринництва!

Про щастя

Головне – не їжа. Якщо ви знайшли своє призначення і приносите користь людям – ви почуватиметеся щасливим і з приводу їжі можете «не паритися».

Михайло АЙЗАКОВ
для «Урядового кур’єра»