Тростянець Сумської області належить до містечок, у яких місцева влада уважно ставиться до розв’язання особливо важливих для громади проблем. Серед них — водопостачання.

До більшості осель Тростянця воду подають централізовано. Але поки що є вулиці, жителям яких доводиться ходити до колодязя. І насамперед — у центральній частині міста, де зосереджений не тільки житловий фонд, а й об’єкти соцсфери — школи, дошкільні заклади, медичні установи тощо. Та найближчим часом їх поменшає — у місті будують новий водозабір і водопровідну мережу, завдяки чому якість питної води неодмінно буде значно ліпшою.

Але питання не тільки в якості і зручності. Як наголошує міський голова Юрій Бова, водозабір на вулиці Татаренка, що обслуговує центральну частину міста, побудований у низині. Тож енергетичні затрати для її підняття на поверхню доволі високі, і це позначиться на комунальному тарифі.

Новий же водозабір зводиться на одній з найвищих точок міста, що дасть змогу не тільки здешевити постачання, а й забезпечити належний тиск у трубах. І якщо нині часто-густо не вистачає напору, то з уведенням у дію нового об’єкта можна бути впевненим у її безперебійній якісній подачі води.

Важливо, що водозабір зводиться сучасним способом — так званим безбаштовим. Тобто всі механізми будуть розташовані під землею, а воду подаватимуть у труби прямісінько із свердловин завдяки автоматичній системі, що вже апробована на інших водозаборах міста.

Та все-таки основний комунальний «козир» — якість. Нині спеціалісти приступили до буріння артезіанської свердловини в мікрорайоні Нескучне, який вважається одним із екологічно найчистіших. Як стверджують фахівці санітарно-епідеміологічної служби, тутешня вода відповідає всім органіко-хімічним показникам і найвищим стандартам якості. І це закономірно, бо в мікрорайоні немає жодного виробництва чи шкідливих викидів в атмосферу. До того ж видобуток вестимуть на глибині 100 метрів, де розташований другий водний горизонт. Над ним кілька шарів піску, червоної та зеленої глини, які захищають воду від різних природних і штучних забруднень.

Водночас комунальники прокладають новий водогін протяжністю майже кілометр. Таким чином задум багаторічної давності стає реальністю для районного центру. Передбачається, що наступної зими сотні жителів уже не ходитимуть до колодязів.