СТОЛИЦЯ. У ці дні людей у жовтогарячих жилетах часто можна зустріти на вулицях Києва: столицю розчищають від снігу. До честі комунальників, особливих нарікань на їхню роботу немає — не те що два роки тому. 19 січня вивезли майже 400 тонн снігу. Його прибирали понад 560 одиниць техніки та 6822 працівники. 

І стимули для сумлінної роботи є: КМДА всім відповідальним особам запропонувала хорошу «мотивацію». Головне управління контролю за благоустроєм нагадало про відповідальність балансоутримувачів за належне утримання територій взимку. Тих, хто ігноруватиме ці вимоги, згідно зі ст. 152 Кодексу про адміністративні правопорушення, штрафуватимуть: передбачено від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 360 до 1360 грн) для фізичних осіб і від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1700 грн) для посадовців і підприємців. За дотриманням правил благоустрою стежать інспектори.

— Ми притягуватимемо порушників до адміністративної  відповідальності доти, доки не буде налагоджено чітку роботу, — зауважив перший заступник голови  КМДА Олександр Мазурчак.

Втім, це дисциплінує не всіх. Як повідомила прес-служба КМДА, 19 січня інспектори вручили 345 попереджувальних приписів з вимогою прибрати територію та склали 58 протоколів. До речі, за попередню добу попереджень було менше — 210, а ось протоколів склали більше — 69.

18 січня «відзначилось» і травмами — через ожеледицю у Деснянському районі травмовано 26 осіб, у Дніпровському і Оболонському — по 17. А ось уже наступної доби, за інформацією Головного управління охорони здоров’я, ця кількість зменшилася майже вдвічі.

Голова КМДА Олександр Попов доручив комунальним службам мобілізуватися та вивести на вулиці міста всю снігоприбиральну техніку. Він висловив незадоволення роботою комунальників в умовах снігопаду і сказав, що особисто контролюватиме ситуацію з прибиранням снігу.

«В арсеналі міста достатньо техніки, аби швидко впоратися з негодою. Ми повинні докласти максимум зусиль, тому що наразі ситуація на дорогах надзвичайно складна. Я особисто контролюватиму роботу всіх служб», — підкреслив Олександр Попов.

Учора перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак перевірив стан прибирання снігу.

«Райони забезпечені технікою та достатньою кількістю піщано-соляної суміші. Укомплектованість двірників — 75%, трактористів — 95%. Зараз питання лише в оперативній та злагодженій роботі міських служб»,  зауважив він та додав, що інтенсивність  опадів потребує більшого часу для прибирання.

Об’їжджаючи столичні вулиці, він наголосив на незадовільному стані прибирання зупинок громадського транспорту.