Попри деяку активізацію роботи ринку первинного житла, експерти спостерігають іншу, вже протилежну тенденцію: в Україні відчутно падають обсяги виробництва основних будівельних матеріалів. До них насамперед належать цегла, цемент, пісок і глина. Більшість експертів називають основною причиною такого (крім загальнодержавних політичних та економічних кризових питань) втрачені ринки Донбасу та Криму.

Проте в коментарях «УК» голова наглядової ради асоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів» Іван Салій зазначив, що, навпаки, ринок Донбасу лише відкрився для будівельників, і там буде чимало роботи. «Війна нам лише додала клопоту, проте ми не можемо її розпочати масштабно з огляду на воєнні дії. Так, ми справді втратили ринки Росії з політичних мотивів, також Білорусі та Казахстану (з економічних — там криза). Ми не відкрили як слід нових ніш на європейських ринках. Проте майбутнє відновлення Донбасу стане великим будівельним майданчиком», — зазначив він.

Що стосується загальнодержавних показників виробництва будівельних матеріалів, то останніми місяцями вони зменшилися пропорційно до зменшення зведення житла та комерційних споруд. «УК» уже писав, але нагадаємо, що, за інформацією Держстату, у січні-вересні 2015 року виконано будівельних робіт на суму 34,9 мільярда гривень. Нове будівництво, реконструкція та технічне переозброєння становили 81,2% загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти — 10,5% та 8,3% відповідно.

Ще у серпні 2015-го ми мали набагато кращі показники, які пояснюються великою активізацією будівництва саме у теплий період року.

Іван Салій упевений, що нині чинник залежності від погоди у сучасному будівництві досить невеликий, особоливо у європейських країнах та США, на які треба рівнятися й Україні.

Приміром, будувати автомобільні дороги можна й узимку, були б гроші. Інший приклад. Коли в 2014-му — першій половині 2015 року в країні було коливання курсу нацвалюти, чимало людей, які мали кошти, вкладали їх у будівництво. Тому збут української цегли приватним забудовникам та компаніям був чималий і не залежав від погоди. Такої тенденції з початком холодної осені та зими, яка нам дихає у спину, не спостерігається.

Що ж потрібно зробити для поступового зростання обсягів виробництва будматеріалів зокрема та будівництва житла та комерційних споруд взагалі?

У Всеукраїнському союзі виробників будівельних матеріалів та виробів вважають, що, як переконує світовий досвід, держава повинна надати кошти на просування і фінансування програми житлового будівництва за різними схемами.

«Приміром, якщо уряд надасть 5 мільярдів гривень на таке будівництво, то в підсумку оборотність цих грошей і сплата податків надасть державі 15—20 мільярдів. Друге, що треба робити, а не лише про це говорити, — будувати автомобільні дороги, як це зробила, приміром, Польща. Це надасть нові робочі місця і також великі суми зі сплачених податків до державної скарбниці», — зазначає голова наглядової ради асоціації.

Із ним погоджується незалежний експерт Вадим Кононенко. За його словами, саме так свого часу робило чимало країн, приміром, Німеччина та Італія в 1930—1940-х роках. «Німеччина дуже швидко саме завдяки вмілій позиції державних мужів, яка полягала у державному фінансуванні будівництва автомобільних доріг, дуже швидко підняла економіку країни. Навіть можна сказати, що таке у цій країні відбувалося двічі: у 1930-х та в 1950-х роках. У ХХІ столітті маємо чудові приклади Польщі, Чехії, Румунії. Остання з цих країн відбудувала чудові автошляхи через гірську місцевість», — додає він.

Отже, маємо всі шанси, а повинні мати волю і бажання, щоб, піднімаючи нашу будівельну галузь, надати поштовх до розвитку всієї економіки.