Дитячі погляди на дійсність дуже відрізняються від дорослих. Український письменник Володимир Шовкошитний, який зустрічався з чернігівцями в культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо», за приклад цього навів розповідь про розфарбовану онуком розмальовку. На запитання про те, чому валянок зелений, малюк відповів: «Красиво!» А лише один валянок — тому, що спекотно. За тією дитячою логікою всі три вогники на світлофорі мають бути одного кольору, тому що інакше хлопчики й дівчатка заплутаються.

Письменник переконаний, що малечі слід прищеплювати вічні цінності, знаходячи спільну мову з допитливими хлопчиками та дівчатками. І в цьому плані кращого за дитячу літературу засобу немає. Нинішнє підростаюче покоління більш поінформоване, ніж були батьки у такому самому віці.  Нині десятирічні мають доступ до Інтернету, отримують величезний обсяг інформації. Однак жодним цифровим технологіям не замінити дитячої книжки, яку можна тримати в руках, переносити з місця на місце, гортати, знаходячи улюблені місця, покласти на столику біля ліжка. Людина, яка читає, може формулювати власну думку. Дуже важливо привчити дітей до художніх творів, бо там є вже все для того, щоб навчитися висловлюватися.

Порадницею і розважальницею, навчителькою життєвої мудрості має стати і нова казка чернігівської письменниці Маргарити Бордонос «Вітамінка доброти». Вона стала переможницею торішнього міжнародного  конкурсу на кращий твір для дітей «Корнійчуковська премія», що відбувся в Одесі. Тож Володимир Шовкошитний як один з членів журі приїхав на презентацію цієї доброї книжки.

«Я дуже добросовісно  прочитав дві з половиною тисячі сторінок, які запропонували автори на цей конкурс, — розповів письменник. — Поріг учасників був дуже високий. Переможцями стали також письменники Дара Корній, Станіслав Бондаренко, Анатолій Дімаров та інші».

Нова книжка Маргарити Бордонос цінна тим, що призначена для сімейного читання. Вона навчає доброти і дорослих, і малечі. Адже далеко не всі здорові діти нині переймаються проблемами ровесників з особливими потребами. Письменниця розповідає про хлопчика, який звернув увагу на свого сусіда в інвалідному візку і став його добрим другом. Формувати гуманне суспільство слід починати з його наймолодших громадян. При цьому слід обмежити негативну інформацію, яку отримують діти. Вони повинні тягнутися не до похмурих, а до яскравих барв. Дитинство має бути різнобарвним.

У сучасної дитячої літератури є істотна вада — вона здебільшого дуже дорога. 90  відсотків українців не можуть заплатити 120—150 гривень за хорошу дитячу книжку. Позбутися б цієї вади — і підростаюче покоління можна буде назвати читаючим.