Курс української гривні навмисно прив’язали до вартості рубля, аби українські товари не дуже сильно дорожчали на російському ринку.

Про це заявив ведучий програми "Гроші" Олександр Дубинський, повідомляє Експрес з посиланням на «Обозреватель».

«Як ви знаєте, гривня падає до долара синхронно з рублем. Ми воюємо з росіянами тільки на папері. А насправді намагаємося, щоб українські товари в Росії не подорожчали, а їхні у нас — не подешевшали. Все заради спільного бізнесу», — переконаний Дубинський.

Також, за його словами, є ще одна причина падіння гривні – це валютні спекуляції. «Російський рубль не є вільно конвертованою валютою, тому торги щодо нього на українському міжбанку не так жорстко контролює НБУ, як щодо долара. Тому всі операції з конвертації грошей і виведення капіталу простіше здійснювати через рубль і банки з російським капіталом – ось звідси ростуть ноги інформації про їх активність на міжбанку», — наголосив журналіст.

А ТИМ ЧАСОМ

Національний банк України готовий виконати рішення Ради національної безпеки й оборони України щодо санкцій проти банків із російським державний капіталом, якщо таке рішення ухвалять. Про це, відповідаючи на запитання депутатів у Верховній Раді України, заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

«На сьогодні там (у банках з російських держкапіталом – ред.) 26 мільярдів гривень на рахунках наших комерційних клієнтів, 22 мільярди гривень – це рахунки наших фізичних осіб. Якщо хтось дасть 50 мільярдів гривень на те, щоб ми могли це покрити нашим українським клієнтам… Ми не можемо націоналізувати 15% нашої банківської системи. Але якщо буде рішення РНБО, виконуватимемо його», – сказала Гонтарева.

Вона також наголосила, що в Україні працюють не російські банки, а українські банки з російським капіталом, їх три, і в них працюють куратори від Нацбанку. Вони пройшли всі стрес-тести регулятора, і з боку Нацбанку немає до них претензій, додала Гонтарева.
Найбільшими банками з російським капіталом на ринку України є «Сбербанк Росії», «Промінвестбанк» і «ВТБ».

Радіо Свобода